Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψώνει τους τόνους η κυβέρνηση με φόντο την Προανακριτική

Βάζει στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να «λογοδοτήσει». Δεν αποκλείει το αίτημα για νέα εξεταστική επιτροπή, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Τα πέντε συμπεράσματα της κυβερνώσας παράταξης από το ηχητικό αρχείο.

Υψώνει τους τόνους η κυβέρνηση με φόντο την Προανακριτική

Αποφασισμένη να διατηρήσει στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου τις καταγγελίες του Σ. Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή εμφανίζεται η κυβέρνηση. Η πεποίθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί στο «καναβάτσο» και δείχνει «εγκλωβισμένος στα λάθη του». Με την κάλυψη μάλιστα που παρέχει στον Νίκο Παππά, ο πρώην πρωθυπουργός -σύμφωνα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έρχονται στο φως. Επιβεβαιώνεται ότι πίσω από το πρόσωπο του κ. Παππά ξεπροβάλλει το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Οφείλει να λογοδοτήσει και να εξηγήσει τι συνέβαινε επί διακυβέρνησής του», επισημαίνουν πηγές από τη γαλάζια Κ.Ο.

Προσδίδουν δε τριπλή διάσταση στο ζήτημα, νομική, πολιτική και ηθική, μέσω των οποίων θα συνεχιστεί το πρέσινγκ στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεν αποκλείουν, ανάλογα και με τις εξελίξεις, πέραν των δηλώσεων, να προχωρήσουν ακόμα και στη σύσταση νέας εξεταστικής επιτροπής, αφού -όπως λένε- πρόκειται για μια νέα υπόθεση, με νέα δεδομένα.  

Τα ερωτήματα που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου «είναι συγκεκριμένα και ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει απαντήσεις: Γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους; Αν τη γνώριζε, τι έκανε γι' αυτό; Ενημερώθηκε ή δεν ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε υπουργό Επικρατείας και στενό του συνεργάτη;».

Ακριβώς μάλιστα αυτή η στενή σχέση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον Νίκο Παππά, κατά τις ίδιες πηγές, «είναι αυτή που καθιστά τα αναπάντητα ερωτήματα πιο αμείλικτα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε την ύπαρξη ενός παραδικαστικού, παρακρατικού κυκλώματος που σκευωρούσε με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται επίσης ότι, ταυτόχρονα, λειτουργούσε δεύτερο παρακρατικό κύκλωμα, με πρωταγωνιστή τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, το οποίο μεθόδευε συλλήψεις δημοσιογράφων που επέκριναν την πρώην κυβέρνηση», αναφέρουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα.

Τα πέντε συμπεράσματα

Από τη συνομιλία των Ν. Παππά και Σ. Μιωνή, η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή εξάγουν πέντε συμπεράσματα:

  1. Αποδεικνύεται -πάντα σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- ότι ο τότε υπουργός Επικρατείας γνώριζε το αργότερο από τον Μάιο του 2016 -όταν έγινε η συγκεκριμένη συζήτησή του με τον κ. Μιωνή- την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Γνώριζε ακόμη ότι μέσω αυτού του κυκλώματος «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και μάλιστα «πολλά λεφτά».
  2. Επιβεβαιώνεται η δήλωση που έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ν. Παππά και τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή για... «εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις» του τελευταίου.
  3. Ο κ. Παππάς ακούγεται να ζητά από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
  4. Ο πρώην υπουργός αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου «μαγαζί», γεγονός -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «αποκαλυπτικό της αντίληψής του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας και της λειτουργίας του κράτους».
  5. Επιβεβαιώνονται -κατά τις ίδιες πηγές- η ύπαρξη παραδικαστικού και οι οικονομικές δοσοληψίες στις οποίες επιδίδονταν, η διακίνηση ανοικτών ποινικών δικογραφιών στα υπουργικά γραφεία και η χειραγώγηση εισαγγελέων τους οποίους ο κ. Παπαγγελόπουλος μπορούσε να καλεί για εντολές όποτε ήθελε.

Όσον αφορά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Παππά (στο Mega), η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει πως ο πρώην υπουργός, «με τη θλιβερή τηλεοπτική εμφάνισή του, μόνο για ένα πράγμα έπεισε: Για την ενοχή του. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του».

Με αφορμή εξάλλου τη χθεσινή κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική, στην κυβερνώσα παράταξη διακρίνουν εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως λένε- αρχίζουν «τα αδειάσματα μεταξύ των συντρόφων και όσο σφίγγει ο κλοιός, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη γι’ αυτούς». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v