Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακρατικό δίκτυο» με στόχο τον Α. Τσίπρα ενώ η χώρα γονατίζει

«Η υπόθεση της υποκλοπής μάς γυρίζει 30 χρόνια πίσω, όπου η ΝΔ, πάλι με Μητσοτάκη αρχηγό, χρησιμοποιούσε τις κασέτες του Μαυρίκη». Επικέντρωση στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση επιλέγει η Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακρατικό δίκτυο» με στόχο τον Α. Τσίπρα ενώ η χώρα γονατίζει

Για «παρακράτος Μητσοτάκη» μιλά ανοικτά πια η αξιωματική αντιπολίτευση, που «δείχνει τα δόντια του» όσο η ύφεση βαθαίνει και επαναφέρει την ανθρωπιστική κρίση, όπως έδειξε η λιποθυμία από την πείνα του εννιάχρονου κοριτσιού στη Ρόδο.

Τη σύνδεση έκανε με χαρακτηριστικό τρόπο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης: «Οσο "σφίγγουν τα γάλατα" στην οικονομία, ολοένα και περισσότερο θα έρχονται τέτοιες υποθέσεις (σ.σ. υποκλοπές), με πολλή ένταση, στο προσκήνιο. Είμαστε μπροστά σε έναν πολιτικό αντιπερισπασμό. Ένας αντιπερισπασμός που ξεκίνησε με την Προανακριτική περί σκευωρίας, για να συγκαλύψει την πραγματική υπόθεση της Novartis».

Παράλληλα, πηγές του κόμματος επιχειρούν πλέον ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, για την «επιστροφή στο βρώμικο '89». Μιλούν για «παρακρατικό δίκτυο» που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, παρακολουθώντας στελέχη της τότε κυβέρνησης και υποκλέπτοντας ή δημιουργώντας «στοιχεία», τα οποία ανέσυραν και ανασύρουν κάθε φορά που θέλουν να καταφέρουν χτύπημα στο κόμμα και, κυρίως, στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το δίκτυο λειτουργούσε ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του σημερινού πρωθυπουργού. Έκανε παράνομες ηχογραφήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθήσεις με ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Τροφοδοτούσε με υλικό καταγραφών ή παρακολούθησης το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για να το ρίξει στην αρένα», αναφέρουν.

Η σύνδεση με το «βρώμικο '89» γίνεται με την εξής αναφορά: «Η υπόθεση αυτή μάς γυρνάει 30 χρόνια πίσω, μόνο που τότε η ΝΔ, πάλι με Μητσοτάκη αρχηγό, χρησιμοποιούσε τις κασέτες του Μαυρίκη, ενώ σήμερα χρησιμοποιεί τις κασέτες του Μιωνή».

Κατά τις ίδιες πηγές, «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τον επικίνδυνο για τη Δημοκρατία κατήφορο», διαμηνύοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν τίποτα, διότι δεν έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους».

«Στο μεταξύ η κοινωνία γονατίζει»

Την ίδια στιγμή, στην ηγεσία του γίνεται σαφές ότι αυτό το «αρρωστημένο κλίμα» εκδηλώνεται σε μία στιγμή που η νέα, σκληρότερη από τη μνημονιακή, οικονομική κρίση και έκρηξη της ανεργίας γονατίζει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας: αυτά που βιώνουν ήδη την ανεργία και εκείνα που διακατέχονται από την ανασφάλεια για «το αύριο».

«Γι' αυτά τα τμήματα, που διαρκώς αυξάνονται, ο ‘πόλεμος της κασέτας’ είναι τουλάχιστον αποκρουστικός και δεν λύνει κανένα πρόβλημά τους», λένε κορυφαία στελέχη.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας «θα στρίψουν το καράβι» στη ρότα της οικονομίας, πιέζοντας την κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», ενισχύοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους (και ανέργους, πλέον).

Κατά τις πληροφορίες, αυτή θα είναι σήμερα η εισήγηση του κ. Τσίπρα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (σ.σ. του οργάνου όπου μετέχουν και οι «σύμμαχοι», κυρίως από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ).

Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου για ύφεση και ανεργία

Οι βολές προς την κυβέρνηση, μετά την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών για ύφεση 16% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπεσαν ήδη χθες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Ο κ. Σταϊκούρας μάς ενημέρωσε χθες για την ύπαρξη 37 δισ. ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι προσδοκά εισροές χρημάτων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, αλλά κατά κύριο λόγο το 2021. Ρωτάω λοιπόν ευθέως: Καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση; Αναγνωρίζει ότι η έννοια του μαξιλαριού είναι να έχεις τη δυνατότητα να ξοδεύεις στους κακούς καιρούς, ώστε να στηρίζεις την οικονομία και να το αναπληρώνεις όταν έχεις τη δυνατότητα;» δήλωσε.

Στην αυξανόμενη ανεργία εστίασε η Έφη Αχτσιόγλου, παραπέμποντας στην «τεράστια καθίζηση στην αγορά» και στην απουσία έγκαιρων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση. «Είναι εντελώς διαφορετικό να στηρίζεις το εισόδημα των πολιτών -ώστε να μπορούν να καταναλώσουν την επόμενη μέρα, να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχείρηση για να μη βάλει λουκέτο και να μην παραχθεί καινούργια ανεργία- από το να μην κάνεις τίποτα και να παρακολουθείς την αγορά να κατρακυλά από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε.

Προσθέτοντας ότι οι «οι διαθέσιμοι πόροι, αυτή τη στιγμή, ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ» και, συνεπώς, «η κυβέρνηση έχει μεγάλο περιθώριο να παρέμβει στην οικονομία με απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, με στήριξη των εργαζομένων και των ανθρώπων που έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημά τους».

«Δεν εκβίασε ο κ. Παππάς»

Ως προς τον πόλεμο… της κασέτας, η πλευρά του Νίκου Παππά επικαλείται τη δήλωση του δικηγόρου του Σάμπυ Μιωνή: «Ποτέ δεν είπαμε ότι ο κ. Παππάς εκβίασε. Ίσα ίσα. Με δήλωση στο δελτίο Τύπου του κ. Μιωνή, αποκλείσαμε τον κ. Παππά από οποιαδήποτε ανάμιξη σε οποιονδήποτε εκβιασμό».

Όσο για την επισήμανση του δικηγόρου ότι υπάρχει κι άλλο υλικό, ο ίδιος ο κ. Παππάς έθεσε εκ νέου χθες το «ρητορικό» ερώτημα, εάν ο κ. Μιωνή έχει ηχογραφήσει και άλλους συνομιλητές του «και ποιους».

Στελέχη του κόμματος αναδεικνύουν τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική, ότι ο Αντώνης Σαμαράς του είχε ζητήσει (το 2015) να βοηθήσει τον Σταύρο Παπασταύρου, τον οποίον ήλεγχαν οι οικονομικές εισαγγελείς, εμπλέκοντας και το όνομα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη.

Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τις απειλές Άδωνι;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιπλέον, «σηκώνει» την απειλή που εκτόξευσε χθες, όπως λένε, ο Άδωνις Γεωργιάδης προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, λέγοντας ότι «πρέπει να πάει φυλακή επειδή παραβίασε το Σύνταγμα».

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και προσβολή της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός και Συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει άμεσα θέση για τις αποκρουστικές παρεμβάσεις του υπουργού του στη Δικαιοσύνη: Ή τον στέλνει σήμερα σπίτι του ή υιοθετεί τις χυδαίες και ωμές παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που τον ερευνά».

Η ίδια η κα Τουλουπάκη ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα για τις εν λόγω απειλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v