Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Διαξιφισμοί στη σκιά των μικροπιστώσεων

Αφορμή για κεντρική πολιτική αντιπαράθεση στα ζητήματα της οικονομίας -και όχι μόνο- αποτέλεσε η συζήτηση στη βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μικροδάνεια. Η κόντρα έφτασε έως το σχέδιο για τις "συναθροίσεις-διαδηλώσεις" και άναψε τα αίματα.

Βουλή: Διαξιφισμοί στη σκιά των μικροπιστώσεων

Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια αποτέλεσε μία αφορμή για γενικότερες πολιτικές συγκρούσεις. Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τη συζήτησε να επεκτείνεται σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων (π.χ. στο νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις).

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός επεσήμανε πως «έχουμε κινηθεί αυτό τον χρόνο, με ταχύτητα και συνέπεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας». Για να προσθέσει «αρχικά με το σχέδιο "Ηρακλής", τώρα με το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, με το νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της Κεφαλαιαγοράς και της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες για την θωράκιση από τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ευρύτερες συναινέσεις που έχουν επιτευχθεί στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, την προηγούμενη Τετάρτη από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 (η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται σήμερα).

Πυρά στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική αλλά και γενικότερα για τους χειρισμούς της σε θέματα της επικαιρότητας - όπως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις- εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν χρησιμοποιείτε το μαξιλάρι γιατί για εσάς μαξιλάρι και αμορτισέρ είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους» σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα, προσθέτοντας «εσείς ξοδεύετε αλλά σε απευθείας αναθέσεις και μυστικά κονδύλια».

Παράλληλα επεκτάθηκε και σε μία σειρά άλλων θεμάτων, σημειώνοντας πως πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωση για την καμπάνια που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Σφοδρή κριτική άσκησε στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις επισημαίνοντας πως είναι αντισυνταγματικό και δείχνει αυταρχισμό. Για να προσθέσει «όσους περιορισμούς και να βάλετε δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε την νέα γενιά» και να σημειώσει πως όπως έχει πει ο Μπέρτολ Μπρεχτ «δεν είναι βίαια τα νερά ενός ποταμού, αλλά οι όχθες που τα περιορίζουν».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για θετικό βήμα που έρχεται να στηρίξει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί σήμερα το 97,4% των επιχειρήσεων της χώρας. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ρύθμιση για το είδος των εγγυήσεων που θα ζητούνται και για το ανώτατο ποσοστό που θα φτάνει επί του ποσού χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως και με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρο ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι και άλλες ομάδες του πληθυσμού σηκώσουν εκ νέου τα βάρη.

«Καμπανάκι» πως από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε δραματικές εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία χτύπησε από την Ελληνική Λύση ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το μεταναστευτικό. Τέλος από το ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την θέσπιση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων είπε ότι « στην μόνη χώρα που δούλεψε αυτό το εργαλείο είναι το Μπαγκλαντές» σημειώνοντας ότι «δεν λέω πως κάνετε τη χώρα Μπαγκλαντές, δεν σας χαρίζω αυτή την φιλοφρόνηση … γιατί μακάρι να έφτανε το νομοθέτημα αυτό έστω και στο 50% του νομοσχεδίου που ψήφισε το κοινοβούλιο του Μπαγκλαντές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v