Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «χαρτί» των επενδύσεων επαναφέρει ο Μητσοτάκης

Τι σηματοδοτεί η παρουσία του στις πρώτες εργασίες στο Ελληνικό. Οι φιλόδοξοι στόχοι για την οικονομία και τα συγκριτικά ελληνικά πλεονεκτήματα που προτάσσει η κυβέρνηση. Προβληματισμός για τις εξελίξεις στον τουρισμό.  

Το «χαρτί» των επενδύσεων επαναφέρει ο Μητσοτάκης

Με την έναρξη, έστω και με αρκετούς μήνες καθυστέρηση σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, των εργασιών της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, η κυβέρνηση, μετά την παύση ελέω πανδημίας, θέλει να… πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει. Και η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετίζεται απόλυτα με τις επενδύσεις, με τη συγκεκριμένη στον χώρο του πρώην αεροδρομίου να είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, όπως την οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, το πρωί της Παρασκευής, θα παραστεί στην επίσημη εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό, όπου, με βάση το χρονοδιάγραμμα, σε πρώτη φάση, στα επόμενα 3,5 χρόνια, θα καθαριστεί ο χώρος, με την κατεδάφιση σχεδόν 900 κτιρίων και θα χτιστούν το καζίνο, δύο ξενοδοχεία και κάποιοι ουρανοξύστες με γραφεία.

Το έργο αναμένεται, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του και να συμβάλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του. Συνολικά, εντός της πρώτης πενταετίας υπάρχει η προσδοκία να πραγματοποιηθούν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην 45η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «η πανδημία δεν γκρέμισε την οικονομία» και προσδιόρισε τον κυβερνητικό στόχο ως εξής: α) Η συμμετοχή των εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από 38% σήμερα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 48% στο τέλος της τετραετίας, β) Το μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής να φτάσει από το 9,5% που είναι σήμερα στο 12% και γ) οι ξένες επενδύσεις να έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2023.

Εντός και εκτός συνόρων

Στόχοι φιλόδοξοι -δίχως άλλο- την ίδια στιγμή που επιχειρείται η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες εντός και εκτός συνόρων (με πιο πρόσφατες τις σχετικές επαφές Μητσοτάκη με Ισραηλινούς επενδυτές στο Τελ Αβίβ), προκειμένου να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. Η βασική ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματά του, έχοντας πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Πάντως, από τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η συμφωνία που προέκυψε χθες σε επίπεδο  Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, περιορίζει τις προσδοκίες που υπήρχαν κάποιες ημέρες πριν. Στη λίστα των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα υποδεχθεί επισκέπτες υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, τόσο για τα χερσαία σύνορα όσο και για τις πτήσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Και αυτό διότι οι επιδημιολογικοί κύκλοι δεν είναι ακόμη τόσο συγχρονισμένοι, κάτι που ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Με τα νέα δεδομένα, περιορίζεται ο κύκλος όσων επισκεφθούν την Ελλάδα -με ένα σαφές οικονομικό αντίκτυπο- αλλά ταυτόχρονα περιορίζεται και ο κίνδυνος διασποράς του ιού από εισαγόμενα κρούσματα. Η σχετική λίστα θα επικαιροποιείται κάθε δεκαπέντε ημέρες.

«Επειδή, όμως, πράγματι φαίνεται να ψαλιδίζονται λίγο οι προσδοκίες, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε περισσότερο την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1) και συνέχισε: «Η κάμψη στον τουρισμό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση εισοδημάτων. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον κοινοτικό προϋπολογισμό εισοδήματα που θα χαθούν, για να μειώσουμε το βάθος και την έκταση της ύφεσης». Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v