Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολογισμός πεπραγμένων σε… δόσεις από την κυβέρνηση

Χωρίς εκδήλωση-φιέστα τα πρώτα «γενέθλια» στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η τηλεδιάσκεψη του Smart Covid Management Group. Το μήνυμα στην Άγκυρα για την Αγιά Σοφιά.

Απολογισμός πεπραγμένων σε… δόσεις από την κυβέρνηση

«Γενέθλια» έχει σε λίγες μέρες, την 7η Ιουλίου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε έναν χρόνο πυκνό πολιτικά, με ευχάριστες, δυσάρεστες και σίγουρα πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Παρά κάποιες αρχικές σκέψεις και εισηγήσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου κάποια εκδήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα ανήμερα της επετείου, προκειμένου να γίνει ένας απολογισμός των πεπραγμένων αυτού του διαστήματος. «Και εκείνη τη μέρα, θα εργαζόμαστε κανονικά, όπως τις άλλες μέρες», σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι «δεν είναι ώρα για χαρές και πανηγύρια, αλλά για σκληρή δουλειά». Το επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τα «σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο, το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα (Ιουλίου)».

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται και δεν θα συνεχίσει να γίνεται η σύνοψη του κυβερνητικού έργου του τελευταίου έτους, με τον κ. Μητσοτάκη, κατ’ αρχάς, να δίνει τον ρυθμό. Ουσιαστικά σε πολλές από τις τελευταίες του δημόσιες παρεμβάσεις, ο πρωθυπουργός κάνει τον απολογισμό του έργου των υπουργών του ανά τομέα και σε… δόσεις.

Έτσι, για παράδειγμα, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, πέραν των όσων έχουν γίνει έως τώρα, επικεντρώθηκε στους θεσμούς, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επιστροφής σε μια θεσμική κανονικότητα, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Χθες, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, τις δωρεές που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας και τη σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.   

Αύριο σειρά έχουν οι επενδύσεις και η οικονομία, με την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ελληνικό και την έναρξη των εργασιών στον χώρο, αλλά και απαντώντας στη συνέχεια στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και τα εργασιακά. Εκεί, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις νέων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, δεδομένων των δυσκολιών που έχουν προκύψει και συνεχίζονται λόγω του κορωνοϊού.

Τρόποι επανεκκίνησης

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Smart Covid Management Group, με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την πανδημία και πλέον αναζητούν τρόπους επανεκκίνησης των οικονομιών τους, με πρώτη προτεραιότητα τον τουρισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας έχει ανοίξει τις πύλες και δέχεται πλέον διεθνείς πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμιά της, έχει  θέσει σε εφαρμογή ένα προηγμένο σύστημα για την εξέταση ταξιδιωτών και την ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων και χρησιμοποιεί έναν σύνθετο αλγόριθμο και λεπτομερή πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν σε όλους τους επισκέπτες να αισθάνονται πρωτίστως ασφαλείς.

Τα κυβερνητικά βλέμματα σήμερα βρίσκονται αναμφίβολα και στην Αγιά Σοφιά και στο ενδεχόμενο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Άγκυρας να ανοίξει τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί. Το ζήτημα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι κατεξοχήν πολιτικό, με παγκόσμιες θρησκευτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν τεράστιο λάθος της Τουρκίας να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, γιατί θα δημιουργούσε ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα -ενδεχομένως αγεφύρωτο- ανάμεσα σε αυτήν και τους Χριστιανούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο  κόσμο. Επιπλέον, λένε στην κυβέρνηση, η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του μνημείου. Για τον σκοπό αυτό, ύστερα από οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέστειλε επιστολή της προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της UNESCO, προκειμένου να τις ενημερώσει για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v