Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν είναι της στιγμής οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αν χρειαστεί, θα ξανακλείσουμε τα σύνορα. Μονόδρομος η αποπομπή του Νίκου Παππά. Το σχόλιο για τη λίστα Πέτσα για τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης.

Μητσοτάκης: Δεν είναι της στιγμής οι αλλαγές στην κυβέρνηση

«Ό,τι και να πω για ανασχηματισμό, θα είναι παρεξηγήσιμο. Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες, είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά, άρα το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση έχει μεγάλη σημασία». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για πιθανή «αναδιανομή αρμοδιοτήτων» και «αναδιατάξεις δομών» στην κυβέρνηση.

«Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που έθεσε ως προτεραιότητά του τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων και «να περάσουμε την μπόρα με λιγότερες αμυχές». Γι’ αυτό, όπως είπε, «είναι εστιασμένη η προσοχή μου στην οικονομία». 

Οι εκλογές, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας: «Θεωρώ πολιτικά ανέντιμη κίνηση το να προσφύγω σε εκλογές, εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτω», υπογράμμισε.

Η δυσκολότερη απόφαση, είπε κάνοντας έναν απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, «ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και παράλληλα γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά τη βαθιά ύφεση», είπε και πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες, είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό».

Για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αν χρειαστεί, θα ξανακλείσουμε τα σύνορα» και χαρακτήρισε τον Ιούλιο ως έναν «πολύ δύσκολο μήνα. Αλλά όσο είμαστε ασφαλείς τόσο περισσότεροι από τους πολύ λίγους που θα θέλουν να ταξιδέψουν φέτος, θα επιλέξουν την Ελλάδα», ανέφερε και εκτίμησε ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Το κόστος είναι τόσο μεγάλο, που δεν το αντέχει καμιά οικονομία πια. Βεβαίως μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευμένες κινήσεις», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας: «Ο καθένας κάνει την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Όμως, έχουμε αποδείξει ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε, π.χ. με τους διοικητές των νοσοκομείων, ορισμένα στελέχη που επιλέχθηκαν, δεν είχαν τις προδιαγραφές για να διοικήσουν». Τα κριτήρια και η διαδικασία που επιλέγονται οι άνθρωποι, είπε, «πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα. Στη συντριπτική πλειοψηφία, ακούσαμε τον κανόνα της αξιοκρατίας, μάλιστα αξιοποιήθηκαν πολλοί άνθρωποι που δεν προέρχονται από χώρο ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «υποστήριξε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο που πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Μέχρι να έρθουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κρατικός προϋπολογισμός μαζί με τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς πόρους θα καλύψουν το κενό. Η μεγάλη επιτυχία της πρότασης της Κομισιόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δανείζεται η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα, το 2020 δεν έγινε αυτό. Η χώρα βγήκε στις αγορές, υποστήριξε τα έσοδα, είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

«Είμαστε έτοιμοι»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, έχουμε καλύτερη κατανόηση του πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό, ελπίζουμε ότι θα έχουμε και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ότι σύντομα, τουλάχιστον μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του από την κοινωνική χαλάρωση που παρατηρείται. «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Αυτό σημαίνει να φοράμε μάσκες και από εκεί και πέρα, τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Τα πανηγύρια μάς έχουν προβληματίσει, χρειάζεται προσοχή. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Έχω προτείνει στην Επιτροπή να καταργήσουμε το όριο των έξι ατόμων σε κάθε τραπέζι».

Ειδικά για το νέο εθνικό σύστημα υγείας, ανέφερε πως «μπορεί να μπολιαστεί από την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Όταν μπορεί αυτός να καλύψει κάποιες από τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας, χωρίς καμία επιβάρυνση στον πολίτη, είναι θετικό».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το τηλεφώνημα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είχα πει ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση μια συνομιλία μας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο Έλληνα πρωθυπουργού και Τούρκου προέδρου είχαν διακοπεί, όχι με δική μου υπαιτιότητα. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, όχι μόνο για θέματα υψηλής πολιτικής αλλά και για άλλα, όπως του τουρισμού. Για το ένα μεγάλο ζήτημα που αναγνωρίζουμε ως την ουσιώδη διαφορά μας, του καθορισμού θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έχω περιγράψει και στον κ. Ερντογάν ένα πλαίσιο επίλυσης, με μία προϋπόθεση: να μην υπάρχει τόση ένταση, που να καθιστά τον διάλογο αυτόν ανέφικτο. Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή και αυτοπεποίθηση και πίστη ότι έχει το δίκιο με το μέρος της και ευρύ δίκτυο συμμάχων, με πρώτη την Ε.Ε. Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι παρενέβη η κα Μέρκελ για το τηλεφώνημα. Υπήρχε και από τις δύο πλευρές η πρόθεση του διαλόγου. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με την καγκελάριο, η οποία έχει και τακτική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν. Όμως δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές ούτε διαιτητές για να συνομιλήσουμε».

Στην ερώτηση περί θερμού επεισοδίου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κανείς δεν το επιθυμεί, από την άλλη, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιον τρόπο κρίνει ως καταλληλότερο. Η χώρα μας έχει αναπτύξει ένα πολύ ενεργό πλέγμα διπλωματικών ενεργειών και συμμαχιών που θα ενισχύσουν τη θέση μας».

Αποπομπή Παππά

Για την υπόθεση Καλογρίτσα, ανέφερε ότι «όπως είχα πει και το 2016, καταδεικνύεται ότι επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Είχα μιλήσει για βοσκοτόπια της Ιθάκης, για δανεισμούς από την Tράπεζα Aττικής και δεν υλοποιήθηκε σχέδιο, γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα. Πολλές φορές είχα πει προεκλογικά ότι οι εκλογές του Ιουλίου του 2019 αφορούσαν την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας -πιστεύω ότι δικαιώνομαι. Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες που αποκαλύπτονται, είναι η ενίσχυση των ίδιων των θεσμών. Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη. Μέλημά μου είναι να κοιτάζω στο μέλλον αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζω με θεσμικό τρόπο ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση θα διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα».

Για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά δεν απάντησε καθώς, όπως είπε, «δεν γνωρίζω ακόμα αν θα φτάσει η υπόθεση στη Βουλή και τι θα περιλαμβάνει. Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για στενότερο συνεργάτη του και τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις. Το οφείλει και απέναντι στους δικούς του υποστηρικτές, περιμένω να ακούσω πώς θα το αντιμετωπίσει. Είναι μονόδρομος η αποπομπή του κ. Παππά», είπε και έκανε λόγο για «εκκωφαντική εκδίκηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους όσοι μάς κουνούσαν το δάκτυλο, θέτοντας το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα».

Αναφερόμενος στη «λίστα Πέτσα» και στον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκαν τα χρήματα για τις συνέπειες της πανδημίας στα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα όταν ήμασταν βέβαιοι ότι πληρώθηκαν τα ποσά. Δεν θεωρώ ότι έγινε κάτι λάθος. Ήταν επιβεβλημένο να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης. Θυμίζω ότι στο παρελθόν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν καταχωρήσεις για να στηριχθούν συγκεκριμένα έντυπα. Ίσως δεν εξηγήσαμε πολύ καλά ότι την αναθέσαμε σε εξωτερική εταιρεία, τη μεγαλύτερη του χώρου. Εμείς δεν κάναμε καμία παρέμβαση, δεν ήταν μαγειρεμένα τα στοιχεία, δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v