Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιμονή για τη «λίστα Πέτσα» και η δικαίωση μέσω... Β. Μαρινάκη

«Δεν επιμέναμε τυχαία επί δύο μήνες να δημοσιοποιηθούν τα ποσά». Α. Τσίπρας: «Διεφθαρμένο κόμμα η ΝΔ». Ραντεβού στους δρόμους απόψε για το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιμονή για τη «λίστα Πέτσα» και η δικαίωση μέσω... Β. Μαρινάκη

Για απόλυτη δικαίωση της πίεσης που άσκησε επί δίμηνο η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη «λίστα Πέτσα» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά (και) την εντυπωσιακή κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει τα ποσά που έλαβε η μιντιακή εταιρεία του «Alter Ego».

Ενημερωμένα, για την υπόθεση της «λίστας», στελέχη του κόμματος διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση πως «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή», καθώς η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια. Ήδη, μέσα ενημέρωσης «που ενισχύθηκαν με ψίχουλα» (Εφημερίδα των Συντακτών και Αυγή) προανήγγειλαν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, αναφέρθηκε σε ποινικές ευθύνες που «θα αναζητηθούν ενδεχομένως» από τον αρμόδιο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Μετά την κίνηση του κ. Μαρινάκη, άλλο ένα μέσο, το Cretalive, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι θα επιστρέψει, επίσης, το ποσόν της ενίσχυσης που έλαβε, ενώ κι άλλοι εκδότες διαμαρτύρονται για την ανισότιμη ενίσχυση, που δείχνει πολιτική ή προσωπική προτίμηση των κυβερνητικών υπευθύνων σε συγκεκριμένα μέσα.

«Διεφθαρμένο κόμμα η ΝΔ»

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας έδειξε χθες ότι... απασφάλισε απέναντι στην κυβέρνηση και «στις μεθόδους μαφίας και βούρκου» που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στην οικονομία και την εργασία.

Μιλώντας χθες στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατάφερε να κάνει το αδιανόητο», δηλαδή «πήρε μία οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφερε ξανά σε ύφεση πριν ξεσπάσει η Covid-19», ανέβασε τους τόνους: χαρακτήρισε τη ΝΔ «διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση». Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: με το να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση».
Για να καταλήξει: «Απογοήτευσαν πάρα πολλούς, πολύ σύντομα, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».

Ραντεβού στους δρόμους…

Την ίδια στιγμή, και με αφορμή το υπό ψήφιση (απόψε) νομοσχέδιο για τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κάνει πράξη την πρόσφατη προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του για δυναμική αντιπολίτευση «και στη Βουλή και στους δρόμους».

Με δεδομένη την καταψήφιση του «χουντικής έμπνευσης» νομοσχεδίου, όπως τονίζουν αυτές τις ημέρες οι ομιλητές του κόμματος στη Βουλή και ο εισηγητής Γιάννης Ραγκούσης, το «ραντεβού στους δρόμους» θα δοθεί το απόγευμα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στο Σύνταγμα.

Εν προκειμένω, το ενδιαφέρον της ηγεσίας στρέφεται (και) στην εικόνα που θα παρουσιάσει το ΚΙΝΑΛ στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία. Από τη μια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι δεδομένη η θετική ψήφος του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη, ενώ για τον πρώτο «παίζει» το ενδεχόμενο να προτιμήσει την απουσία, για να μη φτάσει στα άκρα τη σχέση του με το κόμμα του.

Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν μηνύματα από τη «βάση» (και, κυρίως, τους συνδικαλιστές που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ) εναντίον της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, παρότι η Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ, «μετά τις αλλαγές που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, συνεπώς, η στήριξη του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο εκτιμάται (από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ότι θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις προσέγγισης με αυτό τον κόσμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-εκφραστή του προοδευτικού χώρου.

Ο. Γεροβασίλη: Ή εισαγγελέας ή λάσπη

Όσο για τις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα στον Νίκο Παππά, παρέμβαση επιχείρησε χθες η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. «Ο κ. Παππάς και άλλοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ως είθισται, είχαν επαφές με διαφόρους, ανάμεσα σε αυτούς και επιχειρηματίες. Προφανώς κάποιοι μπορεί και να μην είναι η επιτομή της σοβαρότητας. Αυτά συμβαίνουν. Η επαφή αυτή καθαυτή δεν ποινικοποιείται. Μόνο όταν έχει παραχθεί αποτέλεσμα, κάτι που δεν ισχύει και δεν αποδεικνύεται στην προκειμένη περίπτωση. Μπορεί να καταγγέλλει ο κ. Καλογρίτσας ότι δόθηκαν τα 3 εκατομμύρια για να πάρει την τηλεοπτική άδεια, όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε την αδειοδότηση, όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε τις απαιτούμενες εγγυήσεις», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Για να πετάξει το γάντι στον επιχειρηματία: «Όσοι θέλουν να καταγγείλουν, προσφεύγουν στον εισαγγελέα. Οι υπόλοιποι λασπολογούν. Εν τω μεταξύ, εμείς έχουμε στρέψει τον ανεμιστήρα απέναντι στη λάσπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v