Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει το «σκληρό ροκ» με το βλέμμα και στο ΚΙΝΑΛ

Ευθεία κατηγορία για «προβοκάτσια» στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η «βόμβα» Παπανδρέου-Καστανίδη και το έμμεσο πλην σαφές προοδευτικό προσκλητήριο του Α. Τσίπρα χωρίς το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει το «σκληρό ροκ» με το βλέμμα και στο ΚΙΝΑΛ

«Όσα συνέβησαν χθες, εντός κι εκτός Βουλής, προοιωνίζονται κοινωνικές εντάσεις και πολιτικές εξελίξεις που θα θυμίζουν, ως κλίμα, τα πρώτα μνημονιακά χρόνια». Αυτή είναι η διαπίστωση κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως σημειώνουν, η κυβέρνηση και ο νέος νόμος (πλέον) που θέτει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις κατάφεραν:

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ χαρακτήρισαν ευθέως «προβοκάτσια» τα γεγονότα στο Σύνταγμα, με τους ομιλητές τους (Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Βούτση, Θανάση Παφίλη) να αποδίδουν σε «γνωστούς κύκλους» τη ρήψη μολότοφ, που έδωσε το έναυσμα στις αστυνομικές δυνάμεις «να χτυπήσουν συγκεντρωμένους όλων των ηλικιών και να ρίξουν τόνους χημικά».

«Παλιό το κόλπο, το έχουμε ζήσει πολλές φορές, δεν θα σας περάσει», ήταν η προειδοποίηση και των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση, με τον κ. Βούτση να καλεί τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε παραίτηση.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα εντός και εκτός Βουλής αλλά και η συνειδητοποίηση του «τι έρχεται», οδήγησε ακόμα και τον Κώστα Σκανδαλίδη, παρότι το κόμμα του είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο, να ζητήσει από τον υπουργό να τροποποιήσει τη διάταξη περί αστικής ευθύνης των διοργανωτών, για να αποφευχθούν άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Θα σκάσει η «βόμβα» Παπανδρέου-Καστανίδη;

Σε πολιτικό επίπεδο, τη «βόμβα» την έριξε ο Γιώργος Παπανδρέου. Για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κατακεραύνωσε το νομοσχέδιο («είναι αντιδημοκρατικό, έστω και την ύστατη στιγμή σάς καλώ να το αποσύρετε»), διαλύοντας κάθε ελπίδα της Φώφης Γεννηματά ότι το ΚΙΝΑΛ θα πορευόταν ενωμένο στο «ναι».

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Χάρης Καστανίδης, που επίσης είχε ταχθεί εναντίον προχθές, προτίμησαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία (αντί να καταψηφίσουν), δυσκολεύοντας την αποπομπή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Το αν την απέτρεψαν ή όχι θα φανεί σήμερα, καθώς η κα Γεννηματά ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως την ομάδα το μεσημέρι.

Η απόφαση για αποπομπή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς το τελευταίο διήμερο η Χαριλάου Τρικούπη δέχθηκε πλήθος μηνυμάτων (αμέσως ή εμμέσως μέσω των social media) από οπαδούς και μέλη του κόμματος να μην προχωρήσει στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. «Αν το κάνετε, θα κόψετε το νήμα που μας κρατάει ακόμα στο ΚΙΝΑΛ», ήταν η επωδός, ενώ η στάση των Παπανδρέου-Καστανίδη σκόρπισε ικανοποίηση στο εν λόγω τμήμα.

Πού απευθύνθηκε ο Α. Τσίπρας με το «ντροπή»

Από αυτή την άποψη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε χθες, από το βήμα της Βουλής, στην κα Γεννηματά «είναι ντροπή αυτό το νομοσχέδιο αλλά μεγαλύτερη ντροπή που το ψηφίζετε εσείς», δεν απευθυνόταν στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αλλά σ' αυτό ακριβώς το ακροατήριο.

Η θετική αναφορά του στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων («η χώρα μπήκε σε μία ρότα κοινωνικής ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1980») ήρθε να συμπληρώσει την πρόσφατη αναφορά του στο «βρώμικο '89», με προφανή τον στόχο: να προχωρήσει το προοδευτικό μέτωπο με ή χωρίς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «Η δημοκρατική παράταξη σε αυτό τον τόπο έχει συνέχεια και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ήταν η χαρακτηριστική φράση στην ομιλία του και… μήνυμα εστάλη.

Ειδική αναφορά επιφύλαξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι «σηκώνει τα χέρια ψηλά» με το επιχείρημα του ΚΙΝΑΛ ότι «δεν πειράζει που τα δικαιώματα περιορίζονται σήμερα, διότι με τη δική μας συμβολή περιορίζονται λίγο λιγότερο».

Εν κατακλείδι, όλοι συμφωνούν ότι «κάτι άλλαξε χθες», ωστόσο παραδέχονται ότι αν όντως προστέθηκαν νέες σελίδες στο πολιτικό βιβλίο της χώρας, «αυτές δεν έχουν γραφτεί ακόμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v