Το δίλημμα της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου

Κρίση στο Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Προβληματισμός για τη δημοσκοπική στασιμότητα. Κομμένες οι γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου

Σε ταραγμένα νερά βαδίζει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς είναι πλέον εμφανές πως υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την επόμενη ημέρα. Η απόφαση των Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή στο νομοσχέδιο για τις πορείες (απείχαν από την ψηφοφορία) αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου. Το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά διλημμάτων, ωστόσο οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Το ενδεχόμενο διαγραφών δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, καθώς η «έξοδος» του Γιώργου Παπανδρέου από το κόμμα θα οδηγούσε σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και σε περαιτέρω συρρίκνωση (καθώς είναι επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά θα σημειώσει στη συνεδρίαση πως δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ανάλογα περιστατικά στο μέλλον και θα επισημάνει πως οι όποιες διαφωνίες πρέπει να επιλύονται εσωτερικά. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κριτική από άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (αριθμεί 22) για τη στάση του κόμματος στο θέμα των διαδηλώσεων, ενώ ασαφές παραμένει το αν θα είναι στη συνεδρίαση οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης.

Το πρόβλημα πάντως είναι ευρύτερο, καθώς φαίνεται πως το Κίνημα Αλλαγής παραμένει διχασμένο. Από τη μια πλευρά, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα στελεχών που επιμένει σε μια σκληρή αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, κόβοντας οποιαδήποτε συζήτηση για συγκλίσεις και κοινές πρωτοβουλίες. Μεταξύ αυτών είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.α. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν πως πρέπει να είναι πιο διακριτές οι αποστάσεις από την κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων και επιθυμούν μια πιο κεντροαριστερή ρητορική.

Αυτό έγινε εμφανές στην εσωτερική συζήτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Υπήρχαν και άλλοι βουλευτές , όπως ο Μ. Κατρίνης, ο Αν. Πουλάς και ο Γ. Μουλκιώτης, που εξέφρασαν προβληματισμούς για το «ναι», ωστόσο τελικά επέλεξαν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Την ίδια στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής δυσκολεύεται να εφαρμόσει μια τακτική ίσων αποστάσεων από τους δυο κεντρικούς μονομάχους. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η Φώφη Γεννηματά χρησιμοποίησε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως οι γέφυρες επικοινωνίας είναι κομμένες.

Το τελευταίο διάστημα, καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (π.χ. από τον Χ. Καλογρίτσα, τον Σ. Μιωνή) έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας σκληρής ρητορικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί μια κοινή ουσιαστικά πορεία με τη Νέα Δημοκρατία σε πολλά θέματα που αφορούν στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ωστόσο τα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις δεν δημιουργούν αισιοδοξία στο εσωτερικό του κόμματος. Η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, καθώς διαμορφώνεται ένας νέος δικομματισμός με απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Επομένως το διακύβευμα είναι να μπορέσει να πείσει η Χαριλάου Τρικούπη πως αποτελεί μια εναλλακτική.

Στην αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «συνθλιβεί» από τους δύο κεντρικούς μονομάχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v