Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα όπλα στο τραπέζι κρατά η κυβέρνηση για την πανδημία

Αυξημένη ετοιμότητα εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων. Μήνυμα σήμερα του πρωθυπουργού. Στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων, καθώς προβληματίζει η διασπορά του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ολα τα όπλα στο τραπέζι κρατά η κυβέρνηση για την πανδημία

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με εναλλακτικά σενάρια να παραμένουν στο τραπέζι.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλο (ο οποίος επιβλέπει το αλγοριθμικό σύστημα της πορείας της επιδημίας).

Μάλιστα το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στη τηλεδιάσκεψη θα μεταδοθεί στη συνέχεια, σε μία προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης των πολιτών. Οι συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα- Τετάρτη - Παρασκευή), ώστε να αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η διασπορά του ιού.

Χθες στις τηλεοπτικές οθόνες εμφανίστηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που χτύπησε «καμπανάκι». Ο δείκτης μετάδοσης του ιού (το λεγόμενο R) έχει φτάσει στη μονάδα, δηλαδή ο κάθε ασθενής μεταδίδει τον κορωνοϊό σε έναν ακόμα πολίτη (από 0.4 που ήταν το προηγούμενο διάστημα).

“Ορόσημο” πλέον είναι ο Δεκαπενταύγουστος, καθώς εκεί θα κριθεί και η πορεία εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτό που προβληματίζει είναι πως υπάρχουν κρούσματα σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), όπου είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Σε περίπτωση που η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί τότε δεδομένο είναι πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Εναλλακτικά σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, όπως η επιβολή ενός αυστηρότερου ωραρίου στα μπαρ (π.χ. μέχρι τις δώδεκα).

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown είναι εκτός συζήτησης, με δεδομένο πως μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να τη «σηκώσει» η οικονομία. Προς το παρόν δεν προκρίνεται η επαναφορά των SMS, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν. Το «βλέμμα» είναι στραμμένο στο σύστημα υγείας το οποίο πάντως αντέχει, ενώ έμφαση δίνεται στην προστασία των πιο ηλικιωμένων.

Πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως ο ιός χτυπά κυρίως τις νεότερες ηλικίες, που ενδεχομένως παίρνουν και τα λιγότερα μέτρα προστασίας. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα εστιάσουν τα μηνύματα το επόμενο διάστημα, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν μεγαλύτερη συμμόρφωση στις οδηγίες προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v