Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματικός πυρετός για τα ελληνοτουρκικά

Σήμερα η συζήτηση των Eυρωπαίων ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πιέσεις Τραμπ και Μέρκελ για επανέναρξη του διαλόγου. «Να σταματήσουν πρώτα οι προκλήσεις της Άγκυρας», το μήνυμα της Αθήνας, που πνέει μένεα κατά Μπορέλ.

Διπλωματικός πυρετός για τα ελληνοτουρκικά

Κορυφώνονται οι διπλωματικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, παρά τις πιέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ για διάλογο, επιμένει να προκαλεί τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και με λεκτικές απειλές του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν όσο και των κορυφαίων υπουργών του σε βάρος της χώρας μας. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι είναι υπέρ των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα προηγουμένως θα σταματήσει τις προκλήσεις. Ειδάλλως, ζητά από την Ευρώπη να προχωρήσει στην εφαρμογή της επόμενης κίνησής της, που δεν είναι άλλη από τη λήψη συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σήμερα το πρωί η δέσμη των μέτρων αυτών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία, όπως έχει δεσμευτεί.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι άτυπη και δεν προβλέπεται η λήψη αποφάσεων, ωστόσο θα καταδείξει προς τα πού κινείται η Ευρώπη, με φόντο και τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα πνέει μένεα κατά του κ. Μπορέλ εξαιτίας των «δηλώσεών» του με… ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα περί ενόχλησης της Άγκυρας από τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», ήταν το σχετικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επανέλθει, εάν ο κατάλογος των κυρώσεων που θα παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν την ικανοποιήσει.

«Η Αθήνα αναμένει το έγγραφο επιλογών από τον κ. Μπορέλ. Είναι άλλωστε ζήτημα που αφορά βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Να πέσουν οι τόνοι

Την ίδια ώρα, Ντόναλντ Τραμπ και Άγκελα Μέρκελ συνεχίζουν την προσπάθειά τους για να πέσουν οι τόνοι. Ο Αμερικανός πρόεδρος, με μπαράζ επαφών προχθές το απόγευμα, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να ξαναρχίσουν τον διάλογο, κάτι που θα εξυπηρετούσε και τον ίδιο ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε και δεύτερη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, αμέσως μετά την επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να τον ενημερώσει  για την εξέλιξη της συζήτησης με αυτόν. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος απέτυχε στην πρώτη δική της προσπάθεια κατευνασμού της έντασης, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και η αποστολή σε Αθήνα και Άγκυρα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας. Σήμερα, αναμένεται νέα προσπάθειά της, ώστε να μπουν οι προϋποθέσεις για διάλογο, επικοινωνώντας εκ νέου με τους δύο ηγέτες και με τη χώρα της να προεδρεύει στην Ε.Ε.

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, κοινή είναι η διαπίστωση ότι η τουρκική ηγεσία, αφενός, διατυπώνει απειλές σε βάρος της χώρας μας και αφετέρου, μιλά για διάλογο.

Εκδίδοντας νέα παράνομη Navtex, η οποία παρατείνει εκ νέου την παραμονή του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «η Άγκυρα αποδεικνύει, για άλλη μία φορά, ποια πλευρά επιθυμεί ειλικρινώς την αποκλιμάκωση, ποια καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποια τον επιζητά πραγματικά. Η συνέχιση της παραβατικότητας δεν γεννά νομιμότητα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι διάλογος σημαίνει διακοπή των προκλήσεων, ούτε αλλάζει τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που θεωρούν πάντως τον Ταγίπ Ερντογάν απρόβλεπτο και έτοιμο για οτιδήποτε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v