Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς έκλεισαν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Α. Τσίπρας: «Είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι, χωρίς μίζερους εγωισμούς». Ε. Τσακαλώτος: Καταστροφική η πολιτική του «ώριμου φρούτου». Εξελέγη νέος Γραμματέας ο Δ. Τζανακόπουλος.

Πώς έκλεισαν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

«Εσωστρέφεια και ‘μαχαιρώματα’ τέλος, πάμε να δώσουμε τη μάχη με την κοινωνία που δοκιμάζεται». Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες για να εκλέξει τον νέο Γραμματέα της Δημήτρη Τζανακόπουλο και να επικυρώσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για (νέα) αναβολή του συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, μένει να φανεί εάν πρόκειται για προσωρινή ηρεμία ή εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θυμίσει «ημέρες του 2014» (όπως είπαν αρκετοί χθες) όχι τόσο στη ρητορική όσο στη δράση.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να αποδείξουν ότι «είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στην κοινωνική πλειοψηφία», ενώ ζήτησε να μπει τέλος σε μίζερους εγωισμούς. «Οι κρίσιμες συνθήκες απαιτούν συναίσθηση της ευθύνης και ορθή κρίση», είπε, τονίζοντας ότι «τα δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά μας δεν επιδέχονται κεκτημένες ταχύτητες».

Με 110 «ναι» η εκλογή Τζανακόπουλου

Ο κ. Τζανακόπουλος εξελέγη με τη μεγάλη πλειοψηφία των 110 «ναι» σε σύνολο 140 παρόντων (σ.σ. απουσίασαν 10 μέλη), ενώ βρέθηκε ένα άκυρο και 29 λευκά. Όπως έλεγαν τα στελέχη στα «πηγαδάκια», πρόκειται για σαφές μήνυμα ενότητας και στήριξης του νέου Γραμματέα, δεδομένου ότι η πρόταση για τον κ. Τζανακόπουλο έγινε μόλις την Τετάρτη από τον κ. Τσίπρα, οπότε μέχρι χθες δεν μεσολάβησε το σύνηθες (μεγάλο) διάστημα «ζυμώσεων και αντιπροτάσεων».

Όλοι οι ομιλητές, άλλωστε, ζήτησαν «ενότητα» και «πανστρατιά», συμφωνώντας στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν αρκεί να διαπιστώνει τα εκρηκτικά προβλήματα που γεννά η τριπλή κρίση (υγειονομική-οικονομική-ελληνοτουρκική) και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά οφείλει να προτείνει προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις και, κυρίως, να πείσει τους πολίτες να κινητοποιηθούν.

«Κάθε μέρα που περνάει η κυβερνητική πολιτική επιφέρει νέες ζημιές στην οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα. Ζημιές που θα γίνουν πολύ δύσκολα αναστρέψιμες, αν δεν υπάρξει ένα φράγμα αντίστασης στην πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση μας γυρίζει με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 2010-2015 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας να απαλλαγεί», ήταν ένα χαρακτηριστικό σημείο από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στην αρχή της συνεδρίασης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε, επιπλέον, ότι «η μόνη πολιτική που είναι καταστροφική είναι αυτή του ώριμου φρούτου», καυτηριάζοντας, εμμέσως πλην σαφέστατα, το διαχρονικό επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν μόνες τους από τα προβλήματα που δημιουργούν.  Στέλνοντας, με τη σειρά του, μήνυμα ενότητας, πρόσθεσε πως «εάν συνεχίσουμε όπως τον Αύγουστο, η επανεκκίνηση του κόμματος δεν θα προχωρήσει».
(Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα κυριάρχησαν οι δημόσιες αντεγκλήσεις για την ελληνο-αιγυπτιακή Συμφωνία, τον διάλογο με την Τουρκία και την κεντροαριστερή μετατόπιση του «μετασχηματισμένου» ΣΥΡΙΖΑ).

Γιατί έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ. ευρώ;

Κριτικές τοποθετήσεις υπήρξαν βεβαίως, όπως για το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Mπορούμε να συζητήσουμε εάν ένα μέρος του έπρεπε να αξιοποιηθεί εγκαίρως (και όχι προεκλογικά) για την ανακούφιση της κοινωνίας», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα, με την επισήμανση: «είμαστε υπερήφανοι για το ‘μαξιλάρι’, διότι καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε με τέτοια κοινωνική ευθύνη αλλά, αντιθέτως, άφηνε καμένη γη».

Αντίθετος εμφανίσθηκε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν πολύ περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο, ενώ διερωτήθηκε ποιος αποφάσισε για το μέγεθος του «μαξιλαριού».

Ο κ. Τσακαλώτος δεν αναφέρθηκε στο θέμα, ωστόσο σε ρόλο… γεφυροποιού εμφανίσθηκε ο Νίκος Παππάς, θέτοντας το ερώτημα εάν μπορούσε, λόγω του στόχου να βγει η χώρα από τα μνημόνια, να είναι λιγότερο γεμάτο το «μαξιλάρι» και «να πέσουν περισσότερα λεφτά» στην κοινωνία.

Η νέα «βιτρίνα» του κόμματος

Η «επανεκκίνηση» του κόμματος συνοδεύεται και από τις (αναμενόμενες) αλλαγές στην εκπροσώπησή του. Τον Αλέξη Χαρίτση διαδέχεται ως εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ για πρώτη φορά ορίσθηκαν τρεις αναπληρωτές: ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (ιδρυτικό μέλος του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου Θεσσαλονίκης, ολυμπιονίκης στο Τάε Κβο Ντο), ο Στέργιος Καλπάκης (Ανθρωπιστικές Σπουδές-Νέες Τεχνολογίες, γραμματέας της ΔΗΜΑΡ) και η Τάνια Καραγιάννη (πρώην στέλεχος στην ΑΔΕΔΥ). Και οι τρεις, πέρα από το νεαρό της ηλικίας, είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε η ένταξή τους στην επικοινωνιακή ομάδα σηματοδοτεί την αξιοποίηση των «συμμάχων», καθώς η αναβολή του συνεδρίου δεν επέτρεψε την εκλογή νέων οργάνων.

Με την ανακοίνωση, αύριο, των αλλαγών στους τομεάρχες του κόμματος, αναμένεται να μπει «τελεία» στην ενασχόληση με τα οργανωτικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v