Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Τουρκία σε επίπεδο συμβούλων

Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο με την Αγκυρα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Στο χέρι της Τουρκίας να βελτιωθούν τα πράγματα. Θετική η αποχώρηση του Oruc Reis, προβληματισμός για την τουρκική NAVTEX στην Κύπρο.

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Τουρκία σε επίπεδο συμβούλων

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα ότι εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της έντασης, μπορεί να ξεκινήσει «πολύ σύντομα» ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας», ξεκαθάρισε πως «είναι στο χέρι της Τουρκίας» να βελτιωθούν τα πράγματα και έκανε γνωστό ότι οι σύμβουλοι αυτού και του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε επικοινωνία, κάτι που το χαρακτήρισε «σημαντικό».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν μια θαλάσσια ζώνη, απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες. Χαρακτήρισε θετική την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο εξήγησε ότι «εκτός από τις προκλητικές πράξεις, υπάρχει και η προκλητική ρητορική».

Το πρόβλημα με την Τουρκία έχει μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν το 2016, με ευθύνη της Άγκυρας.

Τάχθηκε δε για μία ακόμη φορά υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον δεν βρεθεί λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, είπε ότι μία εβδομάδα μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου «είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν».

Ανέφερε πως τον προβληματίζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις, κινείται εντός των δημοσιονομικών επιτρεπτών ορίων και θα συνεχίσει με την ίδια ταχύτητα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Η αναστροφή του brain drain, σημείωσε, «απαιτεί οικονομικά κίνητρα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, εκσυγχρονισμό και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι συνέπειες της πανδημίας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τη βοήθεια τόσο των ευρωπαϊκών κονδυλίων όσο και του ιδιωτικού τομέα. Προανήγγειλε δε ένα ειδικό πιο βιώσιμο μοντέλο για τον τουρισμό το προσεχές διάστημα.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε πως θεωρητικά υπάρχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που είναι ακόμη εφαρμόσιμη, όμως ζήτησε η Τουρκία να σεβαστεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας, να αποδέχεται επιστροφές από τα νησιά ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, έχει υποδεχθεί οικονομικούς μετανάστες τη δεκαετία του ’90, πολλοί εκ των οποίων βρήκαν εδώ ένα νέο σπίτι και τα παιδιά τους νιώθουν και είναι Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, το μεταναστευτικό, σημείωσε, «είναι πολύ μεγάλο για να μείνει στην Ελλάδα μόνο ή στις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης η διαχείρισή του… Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε δύο φορές ως Ευρώπη», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v