Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλή πίεση στην κυβέρνηση για ελληνοτουρκικό και… Πρέσπες

«Μία και μόνη είναι η διαφορά μας με την Τουρκία ή υπάρχουν και άλλες;». Ονομαστική ψηφοφορία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το βλέμμα στους βουλευτές της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλή πίεση στην κυβέρνηση για ελληνοτουρκικό και… Πρέσπες

Διπλή πίεση ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό: για το πώς προωθεί η κυβέρνηση τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Όπως αναφέραμε εκτενώς χθες, η επίμονη υπογράμμιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, στη «μία και μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία» (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) δεν ήταν τυχαία. Πόσο μάλλον που, υπερτονίζοντας ότι αυτή είναι η εθνική γραμμή, (προ)κάλεσε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει δημοσίως εάν προτίθεται να αλλάξει αυτή την εθνική γραμμή.

Κατά τις πληροφορίες, με την κίνηση αυτή ο κ. Τσίπρας «απάντησε» στην αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία, μείζονα, διαφορά την οποία έχει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Άλλο μία και μοναδική διαφορά και άλλο μείζων διαφορά», επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη διάκριση αυτή, δηλαδή, «βλέπουν» σχεδιασμό να μπουν κι άλλες, «ελλάσσονες» διαφορές, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών «ή οτιδήποτε άλλο επιμένει να προωθεί ο Ερντογάν».

Κοτζιάς: Κάποιος να εξηγήσει στον κ. Μητσοτάκη…

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς παρενέβη με δική του ανάρτηση στο Διαδίκτυο, αντικρούοντας το πρωθυπουργικό επιχείρημα περί «διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες» - την οποία επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης χθες στο συνέδριο του Economist. «Κάποιος να εξηγήσει στον Μητσοτάκη ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι "όλες οι θαλάσσιες ζώνες", όπως είπε. Το κλείσιμο των κόλπων/"εσωτερικά ύδατα" (το "μη ξηρό έδαφος" όπως τα αποκαλεί το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης) και τα χωρικά μας ύδατα/Αιγιαλίτιδα ζώνη, είναι, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, επίσης θαλάσσιες ζώνες, χαράσσονται από την Ελλάδα, είναι μονομερές δικαίωμα, άρα όχι υπό διαπραγμάτευση. Να του το εξηγήσει κάποιος, διότι αυτά που λέει θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία, τον διεθνή παράγοντα σε τυχόν προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια και διεθνείς διαιτησίες», σημείωσε.

Το μπαλάκι... στους «μακεδονομάχους» βουλευτές της ΝΔ

Η δεύτερη πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η… προεργασία έγινε χθες, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα. Πέραν των συνειρμών που προκάλεσε η θερμή υποδοχή του από την κυβέρνηση στο γνωστό «πατριωτικό» κοινό της ΝΔ, το οποίο είχε πρωταγωνιστήσει στα γνωστά συλλαλητήρια το 2018, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξέφρασε (δημοσίως) ικανοποίηση για τη δήλωση του κ. Ζάεφ ότι «ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Δύο από αυτές τις «μάχες» θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση… με δικούς της βουλευτές στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Κι αυτό διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση διεθνών συμβάσεων και Μνημονίων Συνεργασίας Ελλάδας - Β. Μακεδονίας. Τα οποία, όπως σημειώσαμε χθες, αφορούν την επιτάχυνση της ένταξης της γείτονος στην ΕΕ και την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα.

Ο στόχος της ονομαστικής ψηφοφορίας, προφανής: να ψηφίσουν «ναι» οι… γνωστοί «μακεδονομάχοι» της ΝΔ που είχαν πρωτοστατήσει στα συλλαλητήρια ή να επιμείνουν στη θέση τους εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, με καταψήφιση ή απουσία. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του κ. Κοτζιά στα social media χθες, με αφορμή το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ζάεφ (και στον πρώην ΥΠΕΞ Νικολά Δημητρόφ): «Εύχομαι στη ΝΔ καλή χώνεψη μετά το εορταστικό γεύμα, με αφορμή τα αποτελέσματα της ‘Προδοσίας’. Ελπίζω να μην τα κατάπιε βιαστικά και αμάσητα»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v