Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών

Εν αναμονή των προϋποθέσεων που τέθηκαν, σε συνδυασμό με τη σύσταση Πομπέο σε Ελλάδα-Τουρκία «να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα» στην περιοχή.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας», είναι η θέση του κόμματος εν όψει του νέου (61ου) γύρου των ελληνοτουρκικών συζητήσεων. Τούτο πάντως δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν τα ερωτηματικά για τις προϋποθέσεις που την συνοδεύουν. Οι οποίες, προφανώς, έχουν συζητηθεί στο παρασκήνιο και μένει να «φανερωθούν» στην πορεία των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πηγές, το “κλειδί” βρίσκεται ενδεχομένως στην προ ημερών σύσταση που απηύθυνε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς Ελλάδα και Τουρκία: να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης. «Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα, να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι σε στρατιωτικά μέσα», ήταν η δήλωση.

Πέραν της επιμονής των ΗΠΑ στις «ίσες αποστάσεις», ο προβληματισμός για το ποια λύση επιδιώκεται (τουλάχιστον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού) στην ελληνοτουρκική διαφορά τροφοδοτήθηκε από την φράση για «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος».

«Υποννοεί την ανάπτυξη αεροσκαφών και πλοίων; Την αποστρατικοποίηση των νησιών;», ρωτούν, συνδέοντας την εν λόγω «σύσταση» με την ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα άσκησης (μετά στρατευμάτων) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 20», καθώς αντ΄αυτής θα γίνει η άσκηση (άνευ στρατευμάτων) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 20».

Ως εκ τούτων, οι ίδιες πηγές δεν θεωρούν καθόλου σύμπτωση την επικείμενη επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά συμπίπτει με την έναρξη του 61ου διερευνητικού ελληνοτουρκικού γύρου συζητήσεων.

Α. Τσίπρας: Με τι συνυποσχετικό θα πάμε στη Χάγη;

Είναι ενδεικτικές οι απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

  • Είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών.
  • Εμείς πιστεύουμε αταλάντευτα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια, να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και, εάν αυτές δεν καταλήξουν, να πάμε σε Διεθνές Δικαστήριο.
  • Το κρίσιμο ερώτημα είναι πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Βεβαίως, όλοι θα τηρήσουμε την απόφαση της Χάγης, αλλά δεν μπορεί να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο.
  • Εμείς στηρίζουμε τις θέσεις μας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Τι θα πάμε να συμφωνήσουμε πριν πάμε στη Χάγη; Θα πάμε να συμφωνήσουμε εμείς ότι έχουν μικρότερη υφαλοκρηπίδα τα νησιά; Και σε ποιο μέτρο; Σε ποιο ζύγι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v