Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Τσίπρα για τα εσωκομματικά «φάουλ»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο, δεν θα μας περιμένει η κοινωνία…». Σύσταση «επιτροπής δεοντολογίας» και κυρώσεις. Επέμεινε στην άποψή του ο Ευ. Τσακαλώτος.

Παρέμβαση Τσίπρα για τα εσωκομματικά «φάουλ»

Η ετεροχρονισμένη, δημόσια, αποδοκιμασία από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο της κατηγορίας περί «πολιτικού απατεώνα» που είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό προ δύο εβδομάδων, απασχόλησε σήμερα το άτυπο ηγετικό όργανο («πρωινό καφέ») στην Κουμουνδούρου.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας εισηγήθηκε τη σύσταση «επιτροπής δεοντολογίας» που θα αξιολογεί και θα διαχειρίζεται προβλήματα που προκαλούν «αιρετικές» δηλώσεις βουλευτών. Θα τη συνθέτουν στελέχη που κατέχουν θεσμικό ρόλο, δηλαδή ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αντίστοιχα, και ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.

Χαρακτηριστικά ήταν τα σημεία από την εισήγηση του κ. Τσίπρα:

  • «Μπροστά στις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία, απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης”.
  • “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα”.

Η πρόταση του κ.Τσίπρα θα τεθεί προς συζήτηση και απόφαση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη εβδομάδα. Εκεί θα ορισθούν και οι τρόποι αντίδρασης σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς και η ενδεχόμενη «ποινή».

«Κλονισμός»

Όπως αναφέρουν πηγές, στην σημερινή συζήτηση ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε στο δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του, όπως η χθεσινή. Φέρεται μάλιστα να είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχει κλονιστεί η μεταξύ τους σχέση, φράση που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον τομεάρχης Οικονομικών, αλλά μόνο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υπεύθυνος για τον οικονομικό κύκλο.

Ιδιαίτερα επικριτικοί για τη χθεσινή του κίνηση εμφανίσθηκαν – πάντα κατά τις πληροφορίες – στελέχη όπως ο κ. Τζανακόπουλος η Έφη Αχτσιόγλου, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ τον κ. Τσακαλώτο στήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ενδιάμεση, συμβιβαστική, στάση κράτησαν άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, ενώ οι περισσότεροι εστίασαν στην ανάγκη να μην δέχεται χτυπήματα το κόμμα εκ των έσω.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίμαχες αναρτήσεις του κ.Τσακαλώτου στα social media χθες συνοδεύθηκαν από επικριτικά σχόλια μελών και οπαδών, καθώς τον κατηγόρησαν ότι έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλο (ΝΔ και φιλικά της μέσα ενημέρωσης) να επιχειρήσει αλλαγή ατζέντας, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση πλήττεται πολιτικά και επικοινωνιακά σε όλους τους τομείς. Ο κ. Τσίπρας, κατά την εισήγησή του, έδωσε βάρος στην πολιτική επικαιρότητα.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

“Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συγκυρία. Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο και έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται. Οι εγκληματικές της επιλογές στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία και την καθημερινότητα στα ΜΜΜ, έχει φέρει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο κόκκινο”, τόνισε.

Και πρόσθεσε: “Η ανασφάλεια των πολιτών γενικεύεται. Και ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, η οικονομική πολιτική του κου Μητσοτάκη μας οδηγεί με ταχύτητα στην κοινωνική χρεοκοπία. Μέσα σε όλα αυτά η ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεί στοιχειωδώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και με το κρεσέντο υποκρισίας στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στο Μακεδονικό, συντείνουν καθοριστικά ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη συνείδηση του λαού μας η πολιτική απάτη του κου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Και όσοι έχουμε βρεθεί αυτές τις μέρες δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν αυτό το διάστημα, το έχουμε διαπιστώσει. Καθήκον μας, λοιπόν, το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα με την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης να βρεθούμε δίπλα στους αγώνες των πολιτών. Ήδη διαγράφονται τρία σημαντικά μέτωπα κινητοποιήσεων στην υγεία, στην παιδεία και στον πολιτισμό.  Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα.

“Δεν θα μας περιμένει η κοινωνία…”

Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνέχισε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα. Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σε αυτές τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μπορούν αυτό να το ανεχθούν. Η ευθύνη όλων μας δεν είναι πρωτίστως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά απέναντι στην κοινωνία που με αποκλειστική ευθύνη και πάλι της ΝΔ μπαίνει εκ νέου σε βαθύτατη κρίση”, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v