Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή

Αν συνεχιστεί η κλιμακούμενη ένταση από την Αγκυρα, αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα λάβει μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Θέλουμε διάλογο. Πώς τοποθετήθηκαν Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν. Πρώτο θέμα στην ατζέντα η Τουρκία.

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή

«Εχει έρθει η ώρα, η Ευρώπη να συζητήσει τι σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε μέσα από ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει πλέον δεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Οπως είπε, αυτό «όχι μόνο γιατί η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή των μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την πλευρά της Ευρώπης». 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύνοδος Κορυφής μπήκε απευθείας στο θέμα της Τουρκίας που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου, καθώς αποτελεί το πιο καυτό θέμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε στο ΚΥΠΕ δεν υπάρχει παράγραφος για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Μέρκελ: Στόχος να μειώσουμε τις εντάσεις

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, θα συζητήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, δήλωσε πριν την έναρξη της Συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία είναι περίπλοκες, θέλουμε να διατηρήσουμε μια παραγωγική σχέση με την Αγκυρα, τόνισε η καγκελάριος. 

Υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε να αυξηθούν οι εντάσεις, κάτι που δεν θέλουμε, είτε να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος, είπε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εργαλεία για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θέλουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Διμερής συνάντηση Φον ντερ Λάιεν - Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε νωρίτερα, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως έγραψε στο Twitter, η συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν πολύ παραγωγική ενώ επικεντρώθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη μετανάστευση, στην ατζέντα της Κομισιόν και ιδιαίτερα, στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v