Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό μασάζ για το μεταναστευτικό ξεκινά η Νέα Δημοκρατία

Ποιο το σχέδιο της Πειραιώς για την επίτευξη ενιαίας γραμμής απ’ όλα τα γαλάζια στελέχη. Προς νέα αναβολή οι εσωκομματικές εκλογές. Η σιωπηρή παράταση στη θητεία των αιρετών στελεχών και η προεργασία των κρίσιμων σχεδίων νόμου.

Πολιτικό μασάζ για το μεταναστευτικό ξεκινά η Νέα Δημοκρατία

Σχέδιο εκτόνωσης των μετώπων που έχουν διχάσει τις τοπικές κοινωνίες και προβληματίσει έντονα την οργανωμένη βάση του κόμματος, λόγω του μεταναστευτικού, θέτει σε εφαρμογή η Νέα Δημοκρατία. Βασική επιδίωξη του ιδιότυπου αυτού εσωκομματικού «μασάζ», το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να λαμβάνει χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων, είναι η κάμψη των αντιδράσεων καθώς και η επίτευξη ενιαίας γραμμής από όλα τα γαλάζια στελέχη, στα οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αρκετές… παραφωνίες.

Τελευταίο κρούσμα η εμφύλια μάχη των… Θερμοπυλών, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διαφωνεί δημοσίως με το σχέδιο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για την επέκταση της προσφυγικής δομής στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά επεισόδια του σίριαλ των επιπτώσεων του συγκεκριμένου προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες, όπου ακόμα και οι κυβερνητικοί υπουργοί, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί πιέζονται έντονα από τους ψηφοφόρους τους για τη διασφάλιση της μικρότερης δυνατής επιβάρυνσης των περιοχών τους με μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί να φέρει πιο κοντά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με δεδομένη -όπως λένε κομματικές πηγές- «τη βελτιωμένη κατάσταση των τελευταίων μηνών και την αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζεται στον συγκεκριμένο τομέα».

Κατά τις ίδιες πηγές, «σε δύσκολα ζητήματα, όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου παρά τις αντίξοες συνθήκες η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που υπονομεύουν το κυβερνητικό της έργο».

Με αυτό το αντικείμενο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της αγοράς, καθώς και κομματικά στελέχη από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της πρώην, Χριστιάννας Καλογήρου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της κυβερνώσας παράταξης σε άλλα νησιά, όπως τη Χίο, τη Σάμο και την Κω, καθώς και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος. Στόχος είναι τα κομματικά στελέχη να βάλουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο.

Σιωπηρή παράταση

Την ίδια ώρα, η πανδημία επηρεάζει μια σειρά προγραμματισμένων δράσεων στο κόμμα της κυβερνώσας παράταξης. Έτσι, οι εσωκομματικές εκλογές αναβλήθηκαν ήδη μια φορά και αναμένεται να αναβληθούν εκ νέου, η θητεία των αιρετών στελεχών παίρνει σιωπηρή παράταση μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ακόμη και μετά την άρση του lockdown, δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που απαιτούν τη συγκέντρωση κόσμου. Στον αντίποδα, πληθαίνουν οι τηλεδιασκέψεις, καθώς η ηγετική ομάδα της Πειραιώς με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να κρατά σε ετοιμότητα το στελεχιακό της δυναμικό, να συντηρεί διαρκή επαφή με την κοινωνία, αλλά και να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ασκούμενη πολιτική.

Μετά από ένα σημαντικό λίφτινγκ στις γραμματείες του κόμματος, «νέο αίμα» κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Πειραιώς, που θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στη διαμόρφωση της κομματικής ατζέντας. Βασική επιδίωξη, όπως αναφέρουν στην Πειραιώς, είναι ο σφυγμός της καθημερινότητας των πολιτών «να φτάνει στις κυβερνητικές αντένες χωρίς καθυστέρηση».

Σε αυτό το πνεύμα κοινού βηματισμού με την κυβέρνηση και επειδή στο πρόσφατο παρελθόν παρατηρήθηκαν και κάποιες αρρυθμίες που προξένησαν αντιδράσεις, κρίσιμα σχέδια νόμου στην πορεία τους για τη Βουλή θα κάνουν στάση στα κεντρικά γραφεία της γαλάζιας παράταξης.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, στο επίκεντρο σχετικής τηλεδιάσκεψης βρέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας». Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος συζήτησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου τις βασικές πτυχές του και έθεσαν τα ερωτήματα που το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει προξενήσει, καθώς επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκτός σχεδίου δόμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v