Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υποδέχεται η Αθήνα τον Στόλτενμπεργκ

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ενοχλεί την Αθήνα η τακτική των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας με την Τουρκία. Ο μηχανισμός στρατιωτικής απεμπλοκής και η πολιτική «καρότου και μαστίγιου».

Πώς υποδέχεται η Αθήνα τον Στόλτενμπεργκ

Με φόντο τις προεργασίες επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ένας -όχι ιδιαίτερα θερμός, όπως έχει αποδειχθεί- φίλος της χώρας μας, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Μία μέρα μετά τις συζητήσεις που είχε στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μ. Τσαβούσογλου, ο ισχυρός άνδρας της βορειοατλαντικής συμμαχίας θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ανατολική Μεσόγειος και εκτόνωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και ενώ αρκετές φορές ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει επικριθεί σφόδρα από τον πρωθυπουργό λόγω της τακτικής των ίσων αποστάσεων που κρατά ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Η συγκεκριμένη παρατήρηση πάντως δεν επηρέασε στο ελάχιστο, ούτε άλλαξε τη στάση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος φέρεται να έχει -και να διατηρεί- πολύ καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Παράλληλα, τόνισε πως «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ» και προσέθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω». 

Πεποίθηση του κ. Στόλτενμπεργκ είναι ότι ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες και αυτό το μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει σήμερα και στην Αθήνα.

Τηλεφωνική γραμμή

«Όσον αφορά το ζήτημα της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης σε στρατιωτικό επίπεδο, οποιοδήποτε εργαλείο είναι χρήσιμο και το αποτιμούμε θετικά», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας: «Θετικό είναι, επομένως, να υπάρχει και μια τηλεφωνική γραμμή, την οποία να μπορεί να σηκώνει η μία ή η άλλη πλευρά και να χτυπά ένα καμπανάκι κινδύνου, όταν πάει κάπου να ξεφύγει η κατάσταση. Επομένως, είναι ένα θετικό εργαλείο ανάμεσα στ’ άλλα. Πάνω απ’ όλα, όμως, προέχει το πολιτικό επίπεδο, να πάμε σε μια σταθερή κατάσταση αποκλιμάκωσης, που πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας και γενικά των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο σημερινό τετ α τετ θα εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς τη γείτονα, με την Ε.Ε. να υιοθετεί απέναντι στην Τουρκία πολιτική «καρότου και μαστίγιου». Θέτουν δε εκ νέου το δίλημμα στον Ταγίπ Ερντογάν είτε να αποκλιμακωθεί η ένταση, με συνέχεια και συνέπεια, είτε να επιβληθούν κυρώσεις, κυρίως οικονομικές.

«Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της λογικής, που είναι η αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια, όπως είπαμε πριν. Και φαίνεται από τις τελευταίες ενέργειες, τα τελευταία 24ωρα, ότι μάλλον πάει προς εκείνο τον δρόμο. Αν ξεκινήσουμε και τις διερευνητικές επαφές, θα είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι ότι θα τον ακολουθήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v