Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επόμενη κίνηση της Τουρκίας περιμένει η Αθήνα

Διαμηνύει πως είναι στο χέρι της Άγκυρας για να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο σημερινού τετ α τετ Δένδια - Τσαβούσογλου. Σήμερα θέλει να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ο Ερντογάν.

Την επόμενη κίνηση της Τουρκίας περιμένει η Αθήνα

Σημαντική θεωρείται η σημερινή μέρα για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένης της κοινής παρουσίας των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Μπρατισλάβα, για το φόρουμ ασφαλείας «GlobSec 2020».

Την ίδια ώρα, μένει να διαπιστωθεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του και ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, ενέργεια η οποία έχει καταδικαστεί, μεταξύ άλλων, από Βερολίνο, Μόσχα, Βρυξέλλες και ΟΗΕ, χωρίς όμως αυτό να πτοεί τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα του ψευδοκράτους, λίγο πριν από το μεσημέρι αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στην περίκλειστη πόλη και ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι Κύπριοι προαναγγέλλουν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν «τις ανεπιθύμητες εξελίξεις» και έχουν την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες  συζήτησαν τρόπους συντονισμού για την αντιμετώπιση της νέας προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, στην οποία η ελληνική πλευρά «πετάει το γάντι», περιμένοντας μια κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι τώρα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν αποκλείεται, στο περιθώριο της εκδήλωσης, οι δύο άνδρες να συναντηθούν μετά από αρκετούς μήνες από την προηγούμενη δια ζώσης επαφή τους. Εφόσον συμβεί αυτό, το σενάριο επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, εκτός απροόπτου, θα επιστρέψει στο τραπέζι σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Σύμφωνα μάλιστα με ένα σενάριο, πριν από τη νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο, το νέο ξεκίνημα των συνομιλιών προγραμματιζόταν να ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.  

Παραβίαση αποφάσεων

Επισήμως πάντως, η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Πρόκειται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις μονομερείς και επιθετικές ενέργειες και να επιστρέψει στις συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνεςμ με μόνη βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ζήτησε επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και παρότρυνε την Τουρκία να δεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για διευθέτηση των θαλάσσιων διαφορών τους μέσω διαλόγου».

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ασφαλώς δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία», κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε πως «ένας Τούρκος και ένας Έλληνας υποναύαρχος θα συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες υπό την αιγίδα της Συμμαχίας αυτή την εβδομάδα», πιθανολογώντας συμφωνία για «deconfliction» στον εναέριο χώρο, π.χ. με ξεχωριστές πτητικές ζώνες και σταθερά ηλεκτρονικά σήματα. Και όλα αυτά, ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να ξαναμπούν σε τροχιά διαλόγου, παρά τις έτσι κι αλλιώς μεγάλες δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v