Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: «Οχι» σε νέα μέτρα παρά την αύξηση των θανάτων

Ζητούμενο η εφαρμογή απ' όλους των ισχύοντων μέτρων, το μήνυμα του Μαξίμου για την πανδημία. Γιατί θεωρούν την κατάσταση καλύτερη σε σχέση με το πρώτο κύμα. Σχεδόν απίθανο ένα γενικό lockdown, εκτιμούν.

Κορωνοϊός: «Οχι» σε νέα μέτρα παρά την αύξηση των θανάτων

Οι χθεσινοί 13 θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο από τον κορωνοϊό θορύβησαν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, που διαπιστώνει μια ραγδαία αύξηση των θυμάτων της πανδημίας, την ώρα που και οι διασωληνωμένοι ασθενείς τις τελευταίες μέρες αγγίζουν τους 100 (χθες, μετά και τους 13 θανάτους, έπεσαν στους 93). Και αυτό χωρίς να έχουμε φτάσει καν στα μέσα Οκτωβρίου, να έχει πέσει η θερμοκρασία και να έχει επανεμφανιστεί η γρίπη, «κοκτέιλ» εξαιρετικά επικίνδυνο ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η κατάσταση. Η γενική εικόνα που υπάρχει πάντως είναι ότι παρατηρείται μια γενική σταθερότητα στα κρούσματα και τη μεταδοτικότητα και το ζητούμενο είναι να πειστούν οι πολίτες να εφαρμόσουν τα ήδη ανακοινωμένα μέτρα και όχι να ληφθούν επιπλέον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την κόπωση ως τον μεγάλο εχθρό αυτή τη στιγμή, αφού επί επτά σχεδόν μήνες οι πολίτες καλούνται να ζήσουν με λιγότερα ή περισσότερα περιοριστικά μέτρα. «Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα που έχουμε πάρει, τα οποία είναι ήδη πολλά, τότε θα μπορέσουμε όχι απλώς να έχουμε μια σταθεροποίηση στην καμπύλη των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και να τη φέρουμε σε πτωτική τάση», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η Ελλάδα, λένε στην κυβέρνηση, ανέμενε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση απ' ό,τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. «Μέχρι να βρεθεί θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και θεωρούν ότι οι πολίτες πρέπει να κινούνται με αυτό το δεδομένο. Θεωρούν επίσης ότι δεν πρόκειται για κάτι περίεργο, ούτε οφείλεται σε κάποιο λάθος το γεγονός ότι έχουμε δεύτερο κύμα, γιατί αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Επιμένουν δε ότι και σε αυτή τη φάση, παρά την αύξηση των αριθμών, η χώρα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά.

Εμπειρία διαχείρισης

Όπως σημειώνουν, δε, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κύμα, η χώρα μας έχει καταφέρει να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας και από το κράτος και από τους πολίτες, ενώ έχουμε έρθει πιο κοντά στο εμβόλιο και σε αποτελεσματική θεραπεία.

Στην εφαρμογή των μέτρων και προκειμένου να έχουν οι πολίτες έναν καλύτερο «οδικό χάρτη», είναι απολύτως χρήσιμη η κατηγοριοποίηση των περιοχών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Στην κυβέρνηση θεωρούν σχεδόν απίθανο ένα γενικό lockdown, ετοιμάζονται ωστόσο για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους.

Προσώρας, υποστηρίζουν, το Σύστημα Υγείας αντέχει και ενισχύεται με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ιδίως στην Αττική. Ήδη  από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, οι πρώτες δόσεις ενός από τα εμβόλια αναμένεται στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v