Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μας κήρυξαν πόλεμο, δεν κάνουμε πίσω

Στήριξη στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» παρά την αμηχανία και τις ενστάσεις. Ο Α. Τσίπρας απέρριψε συστάσεις για επανόρθωση. Από το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» στο «αντι-Τσίπρα» μέτωπο.

ΣΥΡΙΖΑ: Μας κήρυξαν πόλεμο, δεν κάνουμε πίσω

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση «Μητσοτάκης-Σαμαράς δεν είναι αθώοι για το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής» και δεν προτίθεται να πάρει αποστάσεις από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή». Κατά τις πληροφορίες δε, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά σε συστάσεις (περί του αντιθέτου) που δέχθηκε χθες από στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, «σημιτικής» προέλευσης κυρίως.

«Μας κήρυξαν ένα βρώμικο πόλεμο με ψέματα, προπαγάνδα, διαστρέβλωση θέσεων και πρακτικών. Στον πόλεμο δεν πας με κλωνάρι βασιλικό», ήταν η απάντηση κορυφαίων στελεχών του κόμματος στις εν λόγω «καλοπροαίρετες», όπως έλεγαν, συστάσεις.

Προς επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ μας, δε, σημειώνουν ότι το σχέδιο που ξετυλίγεται είναι αυτό που είχε πει σε ανύποπτο χρόνο πέρυσι ο Μάκης Βορίδης, ότι δηλαδή πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μη διεκδικήσει εκ νέου κυβερνητική εξουσία. «Γι' αυτό και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μετατρέπεται σε αντι-Τσίπρα μέτωπο, καθώς διάβασαν σωστά το εκλογικό ποσοστό του 31,5% που απέσπασε πέρυσι το κόμμα παρά την εκλογική του ήττα», προσθέτουν.

Κατά τους ίδιους, αυτό που εξόργισε την κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα που τη στηρίζει ήταν πρωτίστως η ευθεία, ονομαστική απόδοση ευθυνών στους κυρίους Μητσοτάκη και Σαμαρά για το «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που άλλαξε η αντιμετώπιση απέναντί της, αλλά και εσχάτως (πέρυσι) με τη σύμπλευσή τους στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Ο τίτλος «Δεν είναι αθώοι» χρησιμοποιήθηκε, λένε, ως άλλοθι για να ξετυλιχθεί ο νέος γύρος επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το επιχείρημα που προβλήθηκε ήταν πως το πρωτοσέλιδο «υπέκλεψε» ένα υπερκομματικό οικουμενικό σύνθημα, που αφορούσε την απόφαση του δικαστηρίου για τους Χρυσαυγίτες. Οι καλοπροαίρετοι επικριτές πάντως επέμειναν και χθες ότι ένας άλλος τίτλος, του τύπου «Δεν είναι αθώοι στο ξέπλυμα» ή «Έχουν ευθύνη» ή κάτι παρεμφερές, θα αποστερούσε τους αντιπάλους από το επιχείρημα της «υποκλοπής» και θα τους υποχρέωνε να απαντήσουν επί της ουσίας.

Σε δημόσιο επίπεδο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τίτλο «σύμμαχοι» (δηλαδή μέλη της «γέφυρας» που ένωσε προσωπικότητες του εκσυγχρονιστικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ) όπως ο Αντώνης Λιάκος και ο Δημήτρης Χριστόπουλος. Και οι δύο ανέδειξαν τη λάθος επιλογή τίτλου, μιλώντας για «φάουλ».

Αντιθέτως, κεντρικά στελέχη (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς) και προβεβλημένοι βουλευτές (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας) στήριξαν δημόσια το πρωτοσέλιδο, στη λογική του σκληρού πολέμου που μόλις αρχίζει.

Κεντρική στήριξη και «ξέπλυμα»

Νωρίς το μεσημέρι χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος έδωσε το στίγμα της κεντρικής στήριξης στο πρωτοσέλιδο. «Με πρωτοφανή συντονισμό, η Ν.Δ. και οι καλοθελητές της λίστας Πέτσα προσπαθούν να συκοφαντήσουν την "Αυγή", την Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες για σχέσεις με τους νεοναζί εγκληματίες. Φανερώνουν έτσι ότι το βασικό τους άγχος ποτέ δεν ήταν η καταδίκη των νεοναζί», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω της διεξαγωγής της δίκης, είχε χαρακτηριστικά πει "η Χ.Α. είναι σαν να μην υπάρχει" και είχε χρησιμοποιήσει ξανά τη θεωρία των δύο άκρων. Δήλωση για την οποία πανηγύριζαν οι υπόδικοι τότε νεοναζί. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τα συγκροτήματα που συστηματικά ξέπλεναν τους νεοναζί, με στημένα ρεπορτάζ για προστασία ηλικιωμένων στα ΑΤΜ. Η ΝΔ, που βρέθηκε με τους νεοναζί στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που λίγες μέρες πριν από την απόφαση διόρισε παράνομα τη Ζαρούλια στη Βουλή και που ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά (σ.σ. ο κ. Μπαλτάκος) συνομιλούσε με τους Χρυσαυγίτες, καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτική. Ο λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι ξέπλεναν τους νεοναζί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v