Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση των χωρικών υδάτων η απάντηση στην Τουρκία

Κλιμακωτά από Ν/Α της Κρήτης και νοτίως Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου, συμπλέγματος Καστελόριζου. «Να πει η κυβέρνηση ποια είναι η κόκκινη γραμμή και πώς θα υποστηριχθεί». Αυτονόητο το πάγωμα των διερευνητικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση των χωρικών υδάτων η απάντηση στην Τουρκία

Επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια της περιοχής Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, καθώς και αποτροπή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, είναι η ελληνική απάντηση που πρέπει να δοθεί στη νέα τουρκική προκλητικότητα.

Αυτή τη θέση προβάλλει ευθέως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε προχθές με συμμετοχή πρώην αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σκεπτικό είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Τουρκία θα παγιώσει την αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος (σ.σ. της επέκτασης στα 12 μίλια), δεδομένου ότι το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, έχουν φτάσει στην απόσταση αναπνοής των 6,5 ναυτικών μιλίων.

«Η επέκταση θα γίνει κλιμακωτά», διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη, εξηγώντας ότι μπορεί να ξεκινήσει από νότια και ανατολικά της Κρήτης. «Μιλάμε άλλωστε για τη χρήση του δικαιώματός μας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι το τουρκικό casus belli αφορά στο Αιγαίο.

Τονίζουν επίσης ότι «κακώς κάποιοι μίλησαν για αιφνιδιασμό από πλευράς Τσίπρα», καθώς, την εν λόγω θέση την είχε διατυπώσει στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι, όταν το τουρκικό σκάφος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην περιοχή. Θεωρούν δε, «εκ των ων ουκ άνευ» τη χθεσινή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.

«Τείχος» στο Oruc Reis

Το έτερο ζήτημα που εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ελληνική απάντηση στην παραμονή του Oruc Reis, αν περάσει στα «δυνητικά» ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως τονίζουν, η λέξη είναι «αποτροπή»: «Το κάναμε τον Οκτώβριο του 2018, όταν η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς υποχρέωσε το τουρκικό Barbaross να φύγει από την περιοχή πριν ακόμα "εγκατασταθεί" σ' αυτή», λένε. Παρατηρώντας ότι, πλέον, το Oruc Reis «μπαινοβγαίνει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανενόχλητο από τις 10 Αυγούστου.

«Ήρθε η ώρα να ανακτήσει η διπλωματία μας την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην αντιδρά απλώς αντανακλαστικά στις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μετείχε στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα.

Δεν διέλαθε της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε (κάθε άλλο...) η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να αναβαθμίσει σε σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή Θάνο Ντόκο. Κι αυτό διότι η περσινή (λίγο μετά τις εκλογές) αναφορά του σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είχε προκαλέσει «ταραχή» στο εσωτερικό της ΝΔ, εξοργίζοντας το λεγόμενο «πατριωτικό» τμήμα της.

Το μήνυμα επομένως -όπως λένε- από την αναβάθμιση του κ. Ντόκου είναι σαφές και δείχνει τη ρότα στην οποία πορεύεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

«Ποια είναι η κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση;

Ως εκ τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει τα ερωτήματα στην κυβέρνηση:

  • Ποια θεωρεί ότι είναι η «κόκκινη γραμμή», από την οποία δεν μπορεί να κάνει πίσω η Ελλάδα;
  • Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την παραβίασή της;
  • Ποια είναι η εθνική γραμμή για τη διαφορά μας με την Τουρκία; Η «μία και μοναδική» που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ ή και άλλες, όπως εγείρει ο Ερντογάν;
  • Πώς (και εάν) σκοπεύει να συνομιλήσει με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ενόψει των επερχομένων;

Μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ανοίξει κι άλλα από τα «χαρτιά του», ενώ αρκείται να καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σ' αυτή τη φάση, προτάσσει την ανάγκη να ζητήσει η κυβέρνηση στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασιστεί («επιτέλους») ο μηχανισμός κυρώσεων στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην έκτακτη σύσκεψη, «πολύ φοβάμαι ότι η γερμανική προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν δεν πιεστούν. Αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και εάν, ταυτόχρονα, δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v