Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Ενίσχυση ΕΣΥ και ατομική ευθύνη προτάσσει ο Μητσοτάκης

Τα μηνύματα που θα εκπέμψει κατά τα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία». Ο φόβος αύξησης των κρουσμάτων και οι ευάλωτες ομάδες. Ζητούμενο η ισορροπία όσον αφορά τα υγειονομικά δεδομένα.

Κορωνοϊός: Ενίσχυση ΕΣΥ και ατομική ευθύνη προτάσσει ο Μητσοτάκης

Διπλό μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία», όπου θα εγκαινιαστούν 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το πρώτο αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενόψει και του δύσκολου χειμώνα και το δεύτερο, την έκκληση σε ατομικό επίπεδο προς όλους να τηρήσουν πιστά τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει ανησυχία για τις Μ.Ε.Θ. και εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση σε αυτό τον ρυθμό κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας -όπως υποστηρίζουν- θα αντέξει. Αυτό που έχει σημασία, λένε, έχει να μην ξεφύγουμε από αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως πριν από περίπου έναν μήνα, δύο στις τρεις Μ.Ε.Θ. στην Αττική, για την Covid-19, ήταν κατειλημμένες, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από 60%, επειδή έχουν προστεθεί κλίνες. Και αυτό ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει περίπου σταθερός. Κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί. Γεγονός που προφανώς ανησυχεί τους αρμοδίους, δεδομένου ότι πρόκειται εν πολλοίς για  ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από συρροές, για παράδειγμα σε γηροκομεία. «Αυτά προσπαθούμε να τα περιχαρακώσουμε και δεν θα κουραστούμε να λέμε σε όλους να προσέχουν», σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως γίνεται «μια τιτάνια προσπάθεια να προσλάβουμε όλο αυτό το προσωπικό και να αναβαθμίσουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον μας, είναι η ελπίδα μας, είναι αυτό το οποίο σκεφτόμαστε και στηρίζουμε για το αύριο».

Καλύτερη ισορροπία

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ισορροπία όσον αφορά τα υγειονομικά δεδομένα, καθώς όσο θα ψυχραίνει ο καιρός τόσο θα δυσκολεύουν οι συνθήκες και, στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια να μην μπούμε στον χειμώνα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τονίζουν στην κυβέρνηση, «δεν μπορεί να είναι από μόνη της αρκετή, αν και οι ίδιοι ως πολίτες δεν προσέξουμε και δεν συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα». Και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ιδίως μέχρι να υπάρξουν τα εμβόλια, ενδεχομένως και το φάρμακο. «Πρέπει όλοι μαζί ως κοινωνία να αντέξουμε αυτούς τους μήνες. Αυτή είναι η δουλειά μας, η δουλειά του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε το Σάββατο, αφού εξέφρασε την ελπίδα το '21 να είναι μία χρονιά χωρίς την ανάγκη να κινούμαστε με αυξημένα μέτρα προστασίας, μέχρι που να φτάσουμε εκεί, όπως είπε, «θέλω να ζητήσω να προσέχουμε πάρα πολύ... Είμαστε αυτή τη στιγμή από τις χώρες στην Ευρώπη που τα έχουμε καταφέρει καλύτερα και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος, όπως τα καταφέραμε και στο πρώτο κύμα. Άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, τα κατάφεραν πολύ καλά στο πρώτο κύμα και είναι οι χειρότερες αυτή τη στιγμή στο δεύτερο κύμα. Εμείς τα έχουμε καταφέρει καλά, τα καταφέραμε καλά στο πρώτο κύμα, τα καταφέρνουμε καλά και στο δεύτερο κύμα. Αλλά επειδή η πίεση θα είναι μεγάλη, θα πρέπει να φροντίσουμε και να μεριμνούμε και πριν χρειαστεί -που δεν θα χρειαστεί εδώ να πάρουμε τα πιο πρόσθετα, τα πιο δραστικά μέτρα-, όσο εφαρμόζουμε τους βασικούς κανόνες τόσο δεν θα είμαστε εμείς απλά ασφαλείς αλλά θα είναι και οι γύρω μας ασφαλείς. Οι άνθρωποι που αγαπάμε και κυρίως οι πιο ευάλωτοι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v