Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Ολα στο τραπέζι μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα, με ανακοίνωση νέων μέτρων. Εισηγήσεις για μάσκα παντού και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μειωμένος ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Κορωνοϊός: Ολα στο τραπέζι μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Κάθε μέρα και χειρότερα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα όσον αφορά τον κορωνοϊό και ο χθεσινός αριθμός των 865 νέων κρουσμάτων εντός ενός 24ώρου σόκαρε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε αργά το απόγευμα από την Κύπρο, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αναζητώντας αντίδοτο στο πρόβλημα.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και με όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι.

Σήμερα το απόγευμα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με διάγγελμά του στις 19:00 προς τους πολίτες να ανακοινώσει νέα μέτρα, προκειμένου να αποτραπούν ακόμα πιο εφιαλτικές εξελίξεις. «Θα μιλήσω στους πολίτες και θα εξηγήσω που βρισκόμαστε και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έντονα συζητιούνται τις τελευταίες ώρες δύο μέτρα που προτείνει η επιτροπή των επιστημόνων: η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα. Για το τελευταίο, δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών, ούτε επίσης και για μία ακόμη πρόταση, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης πριν από τα μεσάνυχτα, που κλείνουν τώρα. Οριστικές αποφάσεις, διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν ληφθεί, κάτι που ίσως συμβεί στη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη.

Το ζητούμενο, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι η ωραιοποίηση της κατάστασης αλλά η αντιμετώπισή της και διαπιστώνουν σημαντική πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των φορέων του ιού. Πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28 έτη. Αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καταδεικνύει ότι βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός που παρατηρείται, με συγκεντρώσεις και μεγάλο συγχρωτισμό σε πλατείες, μπαρ και χώρους που συχνάζουν κυρίως οι νέοι.

«Συνέχιση αυτής της κατάστασης θα έχει σοβαρές συνέπειες και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεδομένου ότι πολλοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό τυχαίνει να είναι ασυμπτωματικοί, με συνέπεια να τον μεταφέρουν στις οικογένειές τους και σε πιο ευάλωτους οργανισμούς. Άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εντός τριών ημερών τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, καθώς από τα 438 τη Δευτέρα έφτασαν χθες τα 865! 

Νέα μέτρα

Αττική και Θεσσαλονίκη, που θεωρούνται καθοριστικές περιοχές για τη συνολική εικόνα, βλέπουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα (331 και 181 αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε χθες) και ενώ η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση, αποφάσισε νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί. Συγκεκριμένα, επίπεδο 4 επιβάλλεται στην Καστοριά (τοπικό lockdown) και επίπεδο 3 και αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση στα Ιωάννινα, όπου οι δείκτες είναι οριακοί και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο. Επίσης στο επίπεδο 3 βρίσκονται πλέον η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Οι επόμενες ημέρες, ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία της πανδημίας και τονίζουν πως οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, να σέβονται τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι θα ενταθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων. Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη, σε συνεργασία με τους πολίτες, αυτόν τον μεγάλο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v