Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση με αρχή την πρόταση δυσπιστίας

Κίνηση πολιτικής και επικοινωνιακής σημασίας. Γιατί προτίμησε τη μομφή στον Χρ. Σταϊκούρα και όχι συνολικά στην κυβέρνηση. Η ανάδειξη του πτωχευτικού κώδικα «παρά την εντολή Μαξίμου για σιωπητήριο».

ΣΥΡΙΖΑ: Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση με αρχή την πρόταση δυσπιστίας

Ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική και επικοινωνιακή δυναμική που ανέπτυξε η πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος, δεν τους προκάλεσε έκπληξη η επιλογή των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων να «μειώσουν» την είδηση, καθώς θεωρούν (και αποκαλούν) τα συστημικά μέσα ενημέρωσης «καλοταϊσμένες επιχειρήσεις από την κυβέρνηση».

Έστω κι έτσι, λένε, η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκανε τον γύρο του Διαδικτύου» και επιτέλεσε τον σκοπό της. Ο οποίος, όπως τονίζουν, είναι:

  • Να αναδειχθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι η τετραήμερη συζήτησή του στις επιτροπές της Βουλής «πέρασε στα ψιλά, με εντολή της κυβέρνησης». Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Τσίπρα να υπογραμμίσει χθες πως ούτε οι κύριοι Παπαδήμος και Σαμαράς ήραν την προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρώτα σκληρά μνημονιακά χρόνια. «Κι έρχεται να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης τώρα, με τη νέα οικονομική κρίση, εις βάρος της μεσαίας τάξης την οποία έκανε σημαία πριν από τις εκλογές».
  • Να υποχρεωθεί ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει πάνω σ' αυτό το θέμα, καθώς χθες, ημέρα συζήτησης και ψήφισής του (αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας) δεν εμφανίσθηκε στην Ολομέλεια. Ένα πρώτο δείγμα διαθέσεων έδωσε χθες ο κ. Τσίπρας, όταν, από το βήμα της Βουλής, υπενθύμισε τα τραπεζικά δάνεια της ΝΔ, για να απευθυνθεί στον κ. Σταϊκούρα: «Πώς αισθάνεστε που το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα και την ίδια στιγμή, ετοιμάζεστε να πτωχεύσετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, να ρευστοποιήσετε την πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ;».
  • Να γίνει αντιληπτό πως η μακρά περίοδος της ανοχής (εξαιτίας και της πανδημίας) πέρασε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει πλέον στη δυναμική αντιπολίτευση. Η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, άλλωστε, θα επιτρέψει να απλωθεί η συζήτηση στη Βουλή σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και στην αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση. 

Δηλαδή όπως καταγράφουν: η μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας («παρά την πανδημία σήμερα οι μόνιμοι γιατροί είναι λιγότεροι από τον αντίστοιχο περσινό μήνα», είπε ο κ. Τσίπρας χθες), η εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων «βάσει του κυβερνητικού σχεδίου»), η εκτίναξη της ανεργίας και η απουσία πραγματικής στήριξης των εργαζομένων, το αδιέξοδο στο ελληνοτουρκικό, «με τον Ερντογάν να πετυχαίνει τετελεσμένα και το Oruc Reis να έχει φτάσει σχεδόν στο Καστελόριζο».

Δεν… διέρρευσε το μυστικό

Όπως σημειώσαμε και χθες, η απόφαση για την κίνηση δυσπιστίας ελήφθη σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας χθες αργά το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στενών συνεργατών του. Την πρόταση έκανε ο ίδιος και έγινε ομόφωνα δεκτή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι… δεν διέρρευσε το μυστικό, με αποτέλεσμα να επέλθει ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν ο κ. Τσίπρας έκανε την ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην επίσημη κατάθεση της πρότασης στο προεδρείο της Βουλής, μέχρι να υπογράψει το κείμενο σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα γιατί η πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά συνολικά την κυβέρνηση αλλά μόνο τον υπουργό Οικονομικών, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι «υπάρχει κλιμάκωση και τηρείται». Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ελήφθη υπόψη η παράμετρος της τουρκικής προκλητικότητας και, άρα, «δεν μπορείς να καταστήσεις ‘ανενεργή’ την κυβέρνηση επί τριήμερο σ' αυτή τη χρονική στιγμή».

Άλλωστε κι αυτή η ίδια η «τύχη» της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από τυχόν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς το Oruc Reis έδειξε να κινείται χθες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v