Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπρα ντε φερ» υπουργών και βουλευτών στην πρόταση δυσπιστίας

Οι πολιτικές «αψιμαχίες» στη συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον υπουργό Οικονομικών. Οι κόντρες που ξεχώρισαν.

«Μπρα ντε φερ» υπουργών και βουλευτών στην πρόταση δυσπιστίας

«Μονομαχίες» μεταξύ υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον υπουργό Οικονομικών. Σε αρκετά σημεία της συζήτησης υπήρξαν προσωπικές αντιπαραθέσεις, με τις αψιμαχίες να μην περιορίζονται μόνο στην οικονομία. 

Στα «εσωτερικά» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας προς την πτέρυγα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης πως όταν άκουσε το αίτημα για την πρόταση δυσπιστίας «στην αρχή θεώρησα ότι τα έχετε χαμένα». Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο», ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις και σημείωσε πως  δεν είναι θετικές για την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, λέγοντας ότι αυτή έδειχνε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως πρώτο τον οποίο θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ  για αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα. Συνέχισε λέγοντας ότι η πολιτική ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έχει αρχίζει να «τρίζει» και ήρθε η πρόταση δυσπιστίας η οποία - όπως είπε- δεν είναι για τον κύριο Σταϊκούρα αλλά για τον κύριο Τσακαλώτο. Συνέχισε λέγοντας πως με την κίνηση αυτή  θυμήθηκαν οι πολίτες τα μέτρα που είχε πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας αναφορά σε ρυθμίσεις της  προηγούμενης κυβέρνησης. «Όλα είναι ένα ζήτημα του εσωτερικού σας χώρου» είπε. 

Από το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης  σημειώνοντας πως «άκουσα τη βαθυστόχαστη ανάλυση του υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να διερευνήσει τα αίτια της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Και πράγματι ήταν αρκετά διασκεδαστική». Προσέθεσε δε «και προσέξτε τη σύμπτωση τα ίδια είπε εδώ και ο κ. Βορίδη» και μίλησε για «κοινή αφετηρία τους» και για  «κοινή αίσθηση του χιούμορ». Συμπλήρωσε πως  «αλλά δεν είναι διασκεδαστικό, τη στιγμή που σωστά αναφέρεται στους ενόπλους που βρίσκονται στο Αιγαίο κάποιοι από τους γονείς θα κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με το νόμο που φέρατε.  Δεν είναι διασκεδαστικό τη στιγμή που καλούμε τους πολίτες να είναι μετά τις 12 και ορθώς στα σπίτια τους, κάποιοι σε λίγους μήνες να μην έχουν σπίτι να μείνουν. Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, είναι ανατριχιαστικό». 

Λίγο νωρίτερα είχε υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση και για το μεταναστευτικό.  Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό και τη Frontex. Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απάντησε: «η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και παρακαλώ μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα».

Εντονη ήταν και η αντιπαράθεση,  με αφορμή  τον καταζητούμενο Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε προς το ΣΥΡΙΖΑ «στην ουσία ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά. Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας. Επίσης άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται. Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει. Ζητάτε να καταπατά η αστυνομία τους νόμους, να μην σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λυντσάρισμα;».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κώστας Μπάρκας είπε «το σχέδιο του υπουργείου όπως αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για τη σύλληψη των Χρυσαυγιτών έχει ένα βασικό πυλώνα, αυτόν του εθελοντισμού. Όποιος καταδικασμένος θέλει παραδίδεται, όποιος θέλει την κάνει, κρύβεται. Στα 14χρονα πάτε καλά. Ξύλο, απειλες, τα ΜΑΤ, να φύγουν απ τις πλατείες, να φύγουν απ τα σπίτια τους και να μείνουν εγκλωβισμένα για 4 μέρες στη ΓΑΔΑ. Για τους Χρυσαυγίτες; τι κάνατε;». Συνέχισε λέγοντας «πρώτος  ήταν ο Χριστοφοράκος, έφυγε πήγε Γερμανία να μείνει. Δεύτερος ο Λαγός, καταδικασμένος κι εκείνος, έφυγε σαν κύριος από το Ελ. Βενιζέλος. Και τώρα η μεγάλη 3η επιτυχία της κυβέρνησης ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, ο Παππάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v