Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Σε σύγκρουση με ανοιχτή «ατζέντα» εξελίσσεται η πρόταση δυσπιστίας στον Χρήστο Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία. Οι κόντρες που ξεχώρισαν.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Ξεδιπλώνεται σταδιακά η ατζέντα των κομμάτων κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια μετά την κατάθεση από το ΣΥΡΙΖΑ πρότασης δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών. Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο πτωχευτικός κώδικας, ωστόσο σήμερα οι ομιλητές επιλέγουν να επεκταθούν σε μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων.

Σε αυτή την τριήμερη συζήτηση- που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο- κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται με διαφορετικούς στόχους. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν πως η κατάθεση πρόταση δυσπιστίας έχει ως κεντρικό στόχο να συσπειρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που - όπως λένε- το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει φαινόμενα εσωστρέφειας και δημοσκοπική στασιμότητα.

Παράλληλα από την κυβερνητική πτέρυγα ασκείται κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρεί να πολώσει το κλίμα σε μια δύσκολη συγκυρία με κρίσιμα θέματα να είναι ανοιχτά (εθνικά, κορωνοϊός κ.α.). Στο «μέτωπο» της οικονομίας οι γαλάζιοι βουλευτές χρησιμοποιούν συχνά το επιχείρημα πως δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση όταν- όπως αναφέρουν- η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε το 2019. Και υπενθυμίζουν το παλιότερο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», για να κατηγορήσουν την Κουμουνδούρου για «υποκρισία».

Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να φέρουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης την οικονομία, στοχεύοντας να «επανασυνδεθούν» με τη μεσαία τάξη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις με μνημονιακό «άρωμα».

Από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως εν μέσω πανδημίας δεν παίρνει μέτρα για να αποτρέψει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τις μειώσεις μισθών. Παράλληλα σημειώνουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, ωστόσο με το νέο πτωχευτικό κώδικα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Στόχος είναι ειδικά στην οικονομία να δημιουργηθούν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και να διαρραγεί το λεγόμενο «αντισύριζα»μέτωπο.

Ουσιαστικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οδηγούνται σε μια συνολική αντιπαράθεση, δίνοντας ένα στίγμα και των υψηλών τόνων που αναμένεται να επικρατήσουν στην πολιτική σκηνή το επόμενο διάστημα. Άλλωστε και στη Βουλή η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών επιλέγει να αναφερθεί σε μια ευρύτερη πολιτική ατζέντα

Για «προσχηματική και άσφαιρη πρόταση μομφής» και για «τακτικισμό απελπισίας» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. Εξαπέλυσε δε βέλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση από «αγωνία για το μέλλον του κόμματος που περνά δύσκολες ώρες με εσωτερικές έριδες και συρρικνούμενη αποδοχή από κοινωνία». Όπως είπε «προσπαθείτε με αγωνία να κάνετε θόρυβο» και προσέθεσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση «καταθέσατε διαπιστευτήρια πολιτικής αναξιοπιστίας».

«Άκαιρη και υποκριτική» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Όπως είπε «την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται, με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, απέναντι στην μονομερή και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, την ώρα που με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού που εκφράζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, με επιτυχία» . Για να σημειώσει πως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Για προπαγάνδα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «επί των ημερών μας κανένας πλειστηριασμός δεν αφορούσε στην πρώτη κατοικία». Συνέχισε τα πυρά στην κυβέρνηση λέγοντας πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις «χιλιάδες συμπολίτες μας θα χάσουν το σπίτι τους» και προσέθεσε «καταδικάζετε τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση»

Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στα εθνικά θέματα, λέγοντας προς τη «γαλάζια» πτέρυγα «αποτύχατε με θόρυβο και πάταγο». Υπογράμμισε δε πως «στα εθνικά θέματα προχωράτε χωρίς πυξίδα και σχέδιο. Άβουλος ο πρωθυπουργός και ελπίζω όχι μοιραίος» και ανέφερε «εύχομαι να μην σας αποδώσει μομφή η ιστορία για τον τρόπο που διαχειριστήκατε τα εθνικά θέματα».

Στον πτωχευτικό κώδικα αναφέρθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, επισημαίνοντας «αυτός ο νόμος ακόμα και αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά». Όπως είπε «σήμερα δε συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για σταθερό φορολογικό σύστημα το 2018 και καλά έκανε. Μετεκλογικά έχει ήδη φέρει 26 νόμους που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα».

Κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε από το Κίνημα Αλλαγής ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Όσον αφορά στον πτωχευτικό κώδικα ανέφερε πως δεν μπορεί να μιλάμε για «δεύτερη ευκαιρία» καθώς «δεν δίνει λύσεις στους δανειολήπτες».

Από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης είπε πως «η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας δίνει τη βολική ευκαιρία και στους δύο να επιδοθούν σε ένα κακόγουστο σόου» για να καλύψουν πως συμφωνούν στην ίδια απάνθρωπη πολιτική.

«Μπρα ντε φερ» υπουργών και βουλευτών

«Μονομαχίες» μεταξύ υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Σε αρκετά σημεία της συζήτησης υπήρξαν προσωπικές αντιπαραθέσεις, με τις αψιμαχίες να μην περιορίζονται μόνο στην οικονομία. 

Στα «εσωτερικά» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας προς την πτέρυγα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης πως όταν άκουσε το αίτημα για την πρόταση δυσπιστίας «στην αρχή θεώρησα ότι τα έχετε χαμένα». Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο», ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις και σημείωσε πως  δεν είναι θετικές για την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, λέγοντας ότι αυτή έδειχνε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως πρώτο τον οποίο θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ  για αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα. Συνέχισε λέγοντας ότι η πολιτική ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έχει αρχίζει να «τρίζει» και ήρθε η πρόταση δυσπιστίας η οποία - όπως είπε- δεν είναι για τον κύριο Σταϊκούρα αλλά για τον κύριο Τσακαλώτο. Συνέχισε λέγοντας πως με την κίνηση αυτή  θυμήθηκαν οι πολίτες τα μέτρα που είχε πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας αναφορά σε ρυθμίσεις της  προηγούμενης κυβέρνησης. «Όλα είναι ένα ζήτημα του εσωτερικού σας χώρου» είπε. 

Από το ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης  σημειώνοντας πως «άκουσα τη βαθυστόχαστη ανάλυση του υπουργού, ο οποίος προσπάθησε να διερευνήσει τα αίτια της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Και πράγματι ήταν αρκετά διασκεδαστική».

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα 12 ναυτικά μίλια

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα. Ο Γιάννης Ραγκούσης από το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα 12 ναυτικά μίλια και άσκησε κριτική  σε δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, λέγοντας πως ή θα ανακαλέσει ή πρέπει να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι  «επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής»

Μιλώντας στη Βουλή  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος σημείωσε «δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη».

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι «όταν διαβάσετε πρακτικά θα αισθανθείτε την ανάγκη να ζητήσετε κι εσείς ο ίδιος προσωπικά συγγνώμη γιατί δεχτήκατε να σας πάρει στο λαιμό του ο κ. Χρυσοχοϊδης. Γιατί η φράση του είναι πολύ συγκεκριμένη και ρητή. «Τον εθνικισμό των 12 μιλίων» είναι η φράση  την οποία χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στη δική μας την πρόταση. Επομένως κύριε Πρόεδρε εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης πρόκειται -προφανώς όπως σωστά είπατε κι εσείς κατά τη γνώμη μου- για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοΐδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κ. Πικραμμένε να μη δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοϊδη, αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v