Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με διπλωματία απαντάει η κυβέρνηση στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας

Κινήσεις σε διεθνή και διμερή επίπεδα προς ενίσχυση των συμμαχιών. Στην Αθήνα αύριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Ποιες οι πρωτοβουλίες για το θέμα των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία.

Με διπλωματία απαντάει η κυβέρνηση στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας

Επιμένει… διπλωματικά η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά. Ως απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που χαρακτήρισε «κακομαθημένη» την Ελλάδα και στις νέες NAVTEX της Άγκυρας για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και νέες κινήσεις του Oruc Reis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του με Ευρωπαίους -και όχι μόνο- ηγέτες και αξιωματούχους, προσδοκώντας την περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τις συνέπειές της που, όπως υποστηρίζει, υπερβαίνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αγγίζουν τον πυρήνα ζωτικών ευρωπαϊκών συμφερόντων, κινείται -μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την διπλωματική του σύμβουλο Ελένη Σουρανή- σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, διεθνή και διμερή, σε φόρα και διεθνείς οργανισμούς, προς ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας μας.

Αύριο θα βρίσκεται στη Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί το απόγευμα τον κ. Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα του επιδώσει την προσωπική πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρευρεθεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου 2021. Προσωπικά αναμένεται να προσκληθούν ακόμη με αφορμή τους εορτασμούς του ΄21 ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, καθώς φυσικά και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τους ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους και σε επίπεδο κρατών-μελών που συνεχίζουν τις εξαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα.

Αξιολόγηση συμπεριφοράς

Το θέμα των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία έθεσε ενώπιον των ομολόγων του στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό προς την Τουρκία, όπως προβλέπει το πλαίσιο της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων του 2008, θέση που είχε επαναβεβαιωθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Οκτώβριο του 2019.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία και τις προγραμματιζόμενες παραδόσεις γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία το 2021, το ζήτημα έθεσε ο πρωθυπουργός και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, δύο 24ωρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το συγκεκριμένο θέμα, κατά τις ίδιες πηγές, έχει συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Την υπόθεση αυτή, λένε στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει να θέτει τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο, στις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τεχνογνωσίας, συστημάτων και στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία στο πλαίσιο της κινητοποίησης σε όλα τα μέτωπα και ενόψει της αξιολόγησης της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με απώτερο ορίζοντα τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες είναι από τους πρωταθλητές στις συμπαραγωγές και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα προς την Τουρκία της τελευταίας 15ετίας – προγράμματα των οποίων η υλοποίηση συνεχίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v