Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάββατο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την πανδημία

Αναβάλλεται το μήνυμα του πρωθυπουργού, λόγω του σεισμού στη Σάμο. «Το νησί άντεξε», τόνισε σε μήνυμα στο Twitter. Οι εισηγήσεις για τη χρήση μάσκας, την εστίαση, την απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα επανεξεταστεί το θέμα των μετακινήσεων.

Σάββατο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την πανδημία

Για το Σάββατο μετατέθηκαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την πανδημία και νέα μέτρα που θα ληφθούν. Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω Twitter: Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο

 

Το μήνυμα αναμενόταν να μεταδοθεί στις 15:00, ωστόσο λόγω του σεισμού αναβλήθηκε και το Μαξίμου θα προσδιορίσει τη νέα ώρα μετάδοσης. 

Οπως μετέδωσε από το πρωϊ το Euro2day.gr η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν εμφανής. Το απρόσμενα δυναμικό δεύτερο κύμα της πανδημίας κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα. «Στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο», τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του και ετοιμάζεται το απόγευμα να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων, διάρκειας ενός μήνα για όλη τη χώρα.

Ήδη στο συρτάρι του έχει τη λίστα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε ξανά χθες το βράδυ και ενώ είχαν προηγηθεί μια σειρά συσκέψεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί το νέο κοινωνικό πακέτο διευκολύνσεων. Μάλιστα, τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα νέα μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις, ανέφερε ότι το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο συνδέεται με τις συναθροίσεις, τη διασκέδαση και τον αθλητισμό, κάτι που έχει ληφθεί υπόψη στη χάραξη των νέων μέτρων. Τις οριστικές αποφάσεις ο κ. Μητσοτάκης θα τις λάβει σήμερα, με γνώμονα -όπως είπε- «να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση, η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας».

Δέσμη προτάσεων

Μεταξύ άλλων, θα κληθεί να βρει το πλέον αποτελεσματικό μείγμα μέσα από μια δέσμη προτάσεων των ειδικών, κάποιες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους παντού, σε όλες τις περιφέρειες, ανεξαρτήτως χρώματος και επιδημιολογικής κατάστασης. Μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτική στο 3ο (πορτοκαλί) και στο 4ο (κόκκινο) επίπεδο.  
  • Η εστίαση να κλείνει νωρίς, περίπου 9 με 10 το βράδυ. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να κλείνουν πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Αρνητικά είχε απαντήσει και σε ερώτηση για το κατά πόσο εξετάζεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας ανθρώπων άνω των 65 ετών. 
  • Οι πελάτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να φορούν μάσκα ακόμα και όταν κάθονται. Να τη βγάζουν μόνο όταν είναι να φάνε ή να πιουν και στη συνέχεια να την ξαναφορούν.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ λίγο αργότερα από την ώρα κλεισίματος της εστίασης έως και τις πέντε τα ξημερώματα.
  • Παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον, είτε με το σημερινό ποσοστό 40% είτε αυξημένο στο 50%.
  • Κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 (επιτήρησης) από τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.
  • Αναστολή αθλητικών διοργανώσεων, ερασιτεχνικών αλλά και άλλων που αφορούν συλλόγους και σχολεία.
  • Τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής, όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.
  • Επίσης, το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα επανεξεταστεί. Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο χρώμα στον χάρτη), όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές. Για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών, η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη θα ισχύσει ως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. 

Από σήμερα το πρωί, οι τρεις αυτές Περιφερειακές Ενότητες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο κόκκινο (επίπεδο 4) αυξημένου κινδύνου. Ακόμη, από σήμερα ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, εξάλλου, χθες το βράδυ στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη)  για τις μετακινήσεις και η συνεργασία μεταξύ των κρατών, σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v