Παίρνει παράταση το lockdown, τι και πώς θα ανοίξει πρώτα

Τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό. Γιατί τα Χριστούγεννα θα μοιάζουν με... Πάσχα. Οι προτεραιότητες, οι ανησυχίες και η δύσκολη εξίσωση. Αισιοδοξία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας «τελικά θα αντέξει».

Παίρνει παράταση το lockdown, τι και πώς θα ανοίξει πρώτα

Στην πιο κρίσιμη φάση της βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας, με τους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων να εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει φτάσει σε οριακό σημείο και την οικονομία να αναζητά τρόπο για να βγει από την «εντατική». Πρόκειται για τη δύσκολη εξίσωση, στην οποία αναφέρονται διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία θα πρέπει να επιλυθεί, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και την επανεκκίνηση της οικονομίας το ταχύτερο δυνατόν.

Επισήμως το lockdown, όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ωστόσο με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και το πόσο γρήγορα η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, που ήδη αρχίζει να φαίνεται, θα συνοδευτεί και από την ευρύτερη βελτίωση της εικόνας του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Την παράταση της καραντίνας ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Mega), χαρακτήρισε «ανεδαφικό» να μιλάμε αυτή τη στιγμή για άρση του lockdown σε μία εβδομάδα. «Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα,  την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα γίνουν πριν από το τέλος της εβδομάδας, με το Μέγαρο Μαξίμου να προειδοποιεί ότι, ακόμα και όταν αρθεί ο περιορισμός στις μετακινήσεις, αυτό θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της εκ νέου επιδείνωσης είναι πιθανός. «Όταν βρισκόμαστε σε έναν τέτοιο πόλεμο, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών. Επιμένουμε να βάζουμε αυτήν, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πάνω απ’ όλα, γνωρίζοντας τις συνέπειες αυτής της επιλογής», σημείωνε χθες συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πάντως μελετά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα και λαμβάνοντας σταθερά υπόψιν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συστάσεις των ειδικών.

Σχολεία και λιανεμπόριο

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αρχικά να ανοίξουν τα σχολεία (ίσως πρώτα τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια), στη συνέχεια το λιανεμπόριο και ακολούθως η εστίαση, ωστόσο, όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Αυτή τη στιγμή δίνεται μία μάχη. Πρέπει να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να πάρει ανάσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές οι δύο είναι οι  βασικές μεταβλητές  για να μπορέσουμε σταδιακά, βήμα-βήμα, να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα», σημείωσε εν προκειμένω ο κ. Κικίλιας.

Αυτό που είναι βέβαιο, τονίζουν στην κυβέρνηση, είναι ότι οι φετινές χριστουγεννιάτικες γιορτές θα είναι τελείως διαφορετικές από τις περσινές και θα μοιάζουν περισσότερο με το περασμένο Πάσχα όσον αφορά τους περιορισμούς.

Μέχρι τότε ωστόσο, ο χρόνος είναι πολύς και οι στιγμές κρίσιμες, ιδίως η εβδομάδα που διανύουμε. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για μια αντίρροπη τάση τις επόμενες μέρες, καθώς αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειώνεται εξαιτίας του lockdown και αφετέρου θα’ αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών  στις ΜΕΘ και των θανάτων, επειδή υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το υψηλό αριθμό κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων. Υποστηρίζουν ότι, «παρόλο που η κατάσταση είναι οριακή, δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται», ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορυφή του… βουνού που θα αρχίσουμε σιγά σιγά να κατεβαίνουμε» και ότι το σύστημα υγείας «τελικά θα αντέξει». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v