Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επικοινωνιακά παιχνιδάκια ενώ ο έλεγχος της πανδημίας έχει ξεφύγει

Δεν σας ζητάμε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε Μωυσής και να σκοτώσετε τον ιό, αλλά να μη νομίζετε ότι απευθύνεστε σε κρετίνους. Δώσαμε ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμους 789 εκατ. ευρώ, δίνετε σήμερα 54 εκατ. ευρώ.

Τσίπρας: Επικοινωνιακά παιχνιδάκια ενώ ο έλεγχος της πανδημίας έχει ξεφύγει

Την κατηγορία ότι η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός, έχουν απώλεια επαφής με την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και νομίζουν ότι απευθύνονται «σε κρετίνους», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και διαδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου» την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα (και σε άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα) για να διευκρινίσει ειρωνικά: «Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ή Μωυσής, να σκοτώσετε τον ιό. Σας ζητάμε να μη σκοτώνετε την κοινή λογική. Να μη νομίζετε εσείς και οι λαλίστατοι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους».

Και πρόσθεσε: «Υπουργοί (σ.σ. ο Αδωνις Γεωργιάδης) πανηγυρίζουν διότι σε άλλες χώρες πεθαίνουν περισσότεροι. Ο πιο κοντινός σας υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε χθες ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς. Εσείς καλύπτετε αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας;».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απέδωσε στον πρωθυπουργό «επικοινωνιακά παιχνιδάκια», διότι εξαγγέλλει συνεχώς τα ίδια, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι οι δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα είπε:

  • Ανακοινώσατε χθες, για να καλύψετε τη γκάφα του κ. Γεραπετρίτη, ότι κάνατε μία μεγάλη παρέμβαση σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ. Δεν το είχατε ανακοινώσει αυτό ήδη; Γιατί το επαναλάβατε με άλλα λόγια χθες και με άλλα λόγια, ξανά, σήμερα; Είναι η ίδια εξαγγελία διότι οι 300 μόνιμες θέσεις που έχετε ανακοινώσει προ πολλού καλύπτουν το 90% των επικουρικών γιατρών, οι οποίοι εργάζονται ήδη στις ΜΕΘ. Χθες σε πόσους παραπάνω αναφερθήκατε; Σε άλλους δέκα;
  • Επειδή έχετε να πάτε σε δημόσιο νοσοκομείο από τον Απρίλιο, σας λέω: ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι μέσα στις ΜΕΘ αλλά στα επείγοντα, εκεί που κανείς δεν ξέρει τι έχουν όσοι ασθενείς προσέρχονται. Αυτοί δεν δικαούνται μονιμοποίηση; Τα πάντα για εσάς είναι επικοινωνία αλλά τα κάνετε χειρότερα.
  • Εσείς, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, για 30 νεκρούς από τη γρίπη ήρθατε εδώ και δημιουργήσατε θέμα, σήμερα έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα. Αλλά εμείς δεν κάνουμε ό,τι κάνατε εσείς.
  • Τι θα γίνει με τα βαρέα και ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού; Τι θα γίνει με τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών; Θα κάνετε ουσιαστικές αυξήσεις στα μισθολόγιά τους;
  • Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αδυναμίες του ΕΣΥ, διότι τώρα δεν έχετε την τρόικα πάνω από το κεφάλι σας. Το αντίθετο: η ΕΕ ζητά από τις χώρες-μέλη να δαπανήσουν για να στηρίξουν τα συστήματα Υγείας. Τώρα υπάρχει το Ταμείο Ανακαμψης, η δυνατότητα φτηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, υπάρχει κι ένα μεγάλο πακέτο 12 δισ. από τον ESM. Εχετε δυνατότητα, αλλά εσείς παίζετε με τα νούμερα και κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Καταθέσατε έναν Προϋπολογισμό με 600 εκατ. ευρώ λιγότερες δαπάνες για την Υγεία το 2021. Δηλαδή ακριβώς πάνω στη στιγμή που έπρεπε να τις αυξήσετε.
  • Εμείς σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής κρίσης, κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων υγειονομικών. Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ κατά 120, χωρίς, φυσικά, να έχουμε πανδημία. Ό,τι και να κάνετε με την υποδομή για ΜΕΘ, δεν θα μπορεί να αποδώσει εάν οι νέες Μονάδες δεν στελεχωθούν με προσωπικό.
  • Κάθε χώρα δίνει 7% του ΑΕΠ της στις δαπάνες για την Υγεία, εσείς 4,5% ενώ κάνετε και λαθροχειρίες. Παράδειγμα: τις δαπάνες για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τις εντάσσετε στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Αν όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την ιδεολογική αντίθεσή σας στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τι έχουν να κάνουν; Μόνο στην αναλγησία σας;».

Για ποια οικονομική ενίσχυση μιλάτε;

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την επιλογή της κυβέρνησης να μην εκπληρώσει την υπόσχεσή της για ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών. «Κατ' αρχάς, το 2015 παραλάβαμε από εσάς 30.00 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σας παραδώσαμε πέρυσι 700.000 δικαιούχους», είπε, για να προσθέσει: «Είχατε πει ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών. Και αρκεστήκατε να διπλασιάσετε, για τον Δεκέμβριο, το ποσόν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δίνοντας συνολικά 35 εκατ. ευρώ. Σας θυμίζουμε ότι εμείς το 2016, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και με τον Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας, δώσαμε 629 εκατ. ευρώ. Το 2017 δώσαμε 750 εκατ. ευρώ. Το 2018 δώσαμε 789 εκατ. ευρω. Εσείς σήμερα δίνετε 35 εκατ. ευρώ. Ναι, ντράπηκε και η ντροπή».

Διευκρίνισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στη μείωση του ασφαλιστικού κόστους διότι η κυβέρνηση τη χρεώνει στον ΟΑΕΔ και, άρα, θα την «πληρώσουν» οι άνεργοι και όσοι ωφελούνται από τον Οργανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v