Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πριν τα Χριστούγεννα σταδιακά το τέλος του lockdown

Πώς θα γίνει το άνοιγμα οικονομίας-εκπαίδευσης. Ανησυχία για 18 περιοχές. Πάνω από 2 εκατ. εμβόλια θα είναι διαθέσιμα. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Πριν τα Χριστούγεννα σταδιακά το τέλος του lockdown

Πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας στον Σκάι. Σημείωσε δε, ότι φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου. «Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Για τους αρνητές ο κ. Πέτσας είπε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνωμοσίας». Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», είπε.

Για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα στήριξης στην οικονομία θα συνεχιστούν». Μάλιστα, έχει προβλεφθεί για το 2021 να δοθούν 7,5 δισ. ευρώ για στήριξη.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες – Ανησυχία για 18 περιοχές

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς η καμπύλη των κρουσμάτων παρουσίασε μικρή μείωση λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά με πιο αργό ρυθμό από το επιθυμητό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 18 περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα, μεταδίδει ηΕΡΤ. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%, ωστόσο την προσεχή εβδομάδα αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Όπως γνωστοποίησαν οι λοιμωξιολόγοι, την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει η επιτροπή την άρση ή τη νέα παράταση του lockdown, και κρίσιμος παράγοντας για την απόφασή τους θα είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα πάντως με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, αν η άρση της καραντίνας γίνει βιαστικά θα έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.013 νέα κρούσματα κορωνοιού, εκ των οποίων 545 στη Θεσσαλονίκη, 319 στην Αττική και 106 στη Λάρισα. 607 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε ακόμη 101 θανάτους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε την Παρασκευή ότι τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Επανέλαβε ότι είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή η συζήτηση για την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών. Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως και σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στη σωστή εφαρμογή τους».

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει» όπως τόνισε «εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας του, που σημαίνει ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς του. Επιπλέον ενημέρωσε ότι δημιουργούνται μονάδες αποκατάστασης με ασθενείς του «μετά – Covid συνδρόμου» τόσο στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης όσο και στα νοσοκομεία της χώρας.

Συναγερμός σε Φλώρινα και Δράμα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φλώρινα, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι στο γηροκομείο και τρόφιμοι έχουν βρεθεί θετικοί. Πολλά άτομα από τον οίκο ευγηρίας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στη Δράμα, που είναι η 2η πιο επιβαρυμένη περιοχή σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας στους 4 κατοίκους έχει μολυνθεί, ενώ γεμάτες είναι οι εντατικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v