Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε «μέγγενη» η κυβέρνηση για την άρση της καραντίνας

Η πίεση της οικονομίας και οι υψηλοί επιδημιολογικοί δείκτες. Τα επόμενα 24ωρα ανακοινώνεται η παράταση του lockdown. Οι σκέψεις για λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία.

Σε «μέγγενη» η κυβέρνηση για την άρση της καραντίνας

Η οικονομία πιέζει, η κυβέρνηση θέλει, τα κρούσματα το απαγορεύουν… Είναι η συνοπτική περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, που εξακολουθεί να τελεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό του lockdown τις τελευταίες 3,5 εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι κάθε μέρα που περνά, η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και οι οικονομικές ενισχύσεις από την Πολιτεία προφανώς δεν επαρκούν για να υποκαταστήσουν ούτε τους τζίρους και το συναλλασσόμενο χρήμα σε αγορά ούτε και τα εισοδήματα των νοικοκυριών υπό κανονικές συνθήκες. Και αυτό, τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, με την κόπωση της κοινωνίας εμφανή, όπως και την αγωνία για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί, η προσδοκία για γρηγορότερη εξομάλυνση της κατάστασης δεν επαληθεύεται και με τα παρόντα δεδομένα, με γνώμονα και τις συστάσεις των ειδικών, άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να γίνει. Τα χθεσινά 2.199 νέα κρούσματα, οι 596 διασωληνωμένοι και οι 111 νέοι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο δείχνουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Αυτό ενισχύουν η άποψη του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει μόνο όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς πέσουν σε διψήφιο αριθμό, αλλά και ο στόχος, όπως έχει προσδιοριστεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη, για αναγκαία μείωση των κρουσμάτων στα 400-500. Αριθμοί, οι οποίοι απέχουν πολύ από τη σημερινή κατάσταση, την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν εμφατικά τον κώδωνα του κινδύνου, τον καιρό να ψυχραίνει επιδεινώνοντας το πρόβλημα και το Μέγαρο Μαξίμου να καλείται να επιλύσει και αυτόν τον γρίφο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Σταδιακή χαλάρωση

Πρώτη προτεραιότητα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «από την αρχή της πανδημίας, ήταν και παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας. Ο Δεκέμβριος είναι, φυσικά, μήνας κρίσιμος για την οικονομία, ωστόσο οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων θα καθοριστούν από τα υγειονομικά δεδομένα».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους λοιμωξιολόγους και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πιθανόν αύριο, η κυβέρνηση να κάνει γνωστές τις αποφάσεις της, κατ’ αρχάς με την παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα.

Σε αυτή τη φάση, εξάλλου, όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει συζήτηση ούτε εισήγηση από τους ειδικούς, σχετικά με διαφορετική αντιμετώπιση γεωγραφικών ζωνών.

Το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που δεν είναι βέβαιο για την εστίαση. Όταν συμβεί αυτό, θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς και χωρίς τη δυνατότητα για όρθιους πελάτες, ενώ σίγουρα κλειστή θα παραμείνει προσώρας η νυχτερινή διασκέδαση.

Όσον αφορά τα σχολεία, οι ειδικοί συστήνουν στην πλειοψηφία τους να παραμείνουν κλειστά έως το τέλος του έτους και να συνεχιστεί μέχρι τότε η τηλεκπαίδευση. Κάποιες σκέψεις υπάρχουν για τα δημοτικά, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα-αύριο, μετά την εκτίμηση και των τελευταίων επιδημιολογικών δεικτών. Όπως λένε στην κυβέρνηση, στα σχολεία «δεν έχει παρατηρηθεί υπερμετάδοση. Υπάρχει όμως αρκετά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη συμπεριφορά των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου, αφενός, και του λυκείου, αφετέρου. Τα παιδιά του λυκείου είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές και φαίνεται να ακολουθούν σε έναν βαθμό το επιδημιολογικό φορτίο που έχουν και οι καθηγητές τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στο ποσοστό θετικότητας της κοινότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v