Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια επί χάρτου για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

Προβληματισμός από τα σχεδόν 8.500 ενεργά κρούσματα στη χώρα, που δεν επιτρέπουν «εύκολες» λύσεις. Αναζητείται φόρμουλα για τα σχολεία. Ποια είναι τα σενάρια για το λιανεμπόριο. Αργεί το άνοιγμα της εστίασης.

Τα σενάρια επί χάρτου για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

Ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων και νέων κρουσμάτων (χθες ήταν περισσότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα) αυξάνουν τον συντελεστή δυσκολίας της εξίσωσης για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, σε συνδυασμό και με την έναρξη των εμβολιασμών, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη δημόσια υγεία. Κάτι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο και ενώ το επόμενο «επικίνδυνο» διήμερο, Παραμονής και Πρωτοχρονιάς, βρίσκεται προ των πυλών.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης εξακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων, με την Επιτροπή των Ειδικών, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με την υπουργό Παιδείας, να μην καταλήγουν σε συγκεκριμένη απόφαση-εισήγηση. Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με το υπουργείο Ανάπτυξης να μελετά την περαιτέρω ενίσχυση του λιανεμπορίου και με άλλους τρόπους, ενώ η εστίαση δείχνει να μετατίθεται χρονικά για ακόμα αργότερα.

Τα περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που έγινε γνωστός κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσγειώνουν τους πιο αισιόδοξους, οι οποίοι θεωρούν ότι ο εφιάλτης της πανδημίας σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου, τρίτου κύματος και τα στελέχη της, σε κάθε ευκαιρία, προειδοποιούν ότι η παραμικρή χαλαρότητα μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση της ισχύος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και στην Κοζάνη, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για άλλες περιοχές, όπου οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί.

Σταδιακό άνοιγμα

Ειδικά για τα σχολεία, χθες δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ειδικών για την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους δια ζώσης, καθώς πολλοί τάσσονται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος, με πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου, όμως υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προτείνουν το οριζόντιο άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου ή ακόμα και μία εβδομάδα αργότερα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για τις όποιες αποφάσεις, αν και πηγές από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν πως θα γίνουν προσπάθειες για να οριστικοποιηθούν η ημερομηνία και το τρόπος επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων νωρίτερα.   

Σχετικά με το λιανεμπόριο, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι, πέρα από το «click away», να τεθεί σε λειτουργία και το «click and shop», με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα μπορούν να εισέρχονται στο εσωτερικό του καταστήματος και να κάνουν τις αγορές τους, πάντα υπό αυστηρούς όρους και μόνο με ραντεβού σε προκαθορισμένη ώρα. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορωνοϊό, συνεπώς χρειάζεται υπομονή», παραπέμποντας στην Επιτροπή των Επιστημόνων. Αλλά και ο πολιτικός του προϊστάμενος Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι, εφόσον όλα πάνε βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», ωστόσο «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες».

Σχετικά με την εστίαση, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των νέων κρουσμάτων, των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, καθώς και την τάση διασποράς του ιού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v