Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με γρίφους μπαίνει η νέα χρονιά για την κυβέρνηση

Ανησυχία για τον κίνδυνο της γιορτινής χαλαρότητας. Φουντώνουν τα σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα που ζητά παραίτηση Κεραμέως για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.

Με γρίφους μπαίνει η νέα χρονιά για την κυβέρνηση

Με αρκετά ανοιχτά μέτωπα βρίσκει ο νέος χρόνος την κυβέρνηση, που περνάει το κατώφλι του 2021 με την ελπίδα τα χειρότερα να πέρασαν, αλλά και την αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας και των συνεπειών της.

Κατά τη σημερινή και αυριανή μέρα, ενόψει Πρωτοχρονιάς, τα μέτρα αναπροσαρμόζονται, δεδομένου ότι θα επιτραπούν -όπως και την περασμένη εβδομάδα- οι επισκέψεις σε σπίτια, κάτι που φοβίζει το υπουργείο Υγείας και τους επιστήμονες. Ο κίνδυνος νέου υγειονομικού εκτροχιασμού είναι πιθανός, καθώς -όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί- η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να ανατρέψει και πάλι προς το χειρότερο τη σημερινή εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανακοινωθεί εντατικοί έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προειδοποιεί (μέσω του ΣΚΑΪ) ότι «δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα, ούτως ώστε να κλείσουμε τη ζωή των ανθρώπων».

Και αυτά, ενώ θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων σε πρώτη φάση και του λιανεμπορίου, ενώ εξακολουθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού. Τελευταία απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν χθες, το σκληρό lockdown στην Κάλυμνο, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσδιόρισε τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Παράλληλα, προανήγγειλε αύξηση της διασποράς στην κοινότητα μετά τις γιορτές, αφού «το τι έγινε τα Χριστούγεννα θα το δούμε σε 15 ημέρες».

Ανασχηματισμός

Την ίδια ώρα, καλά κρατεί η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία περί του ενδεχόμενου αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν άγνοια, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν συζητείται ούτε στον «πρωινό καφέ» υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως φέρεται να αναζητά την πιο κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Και σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, οι επόμενες μέρες μπορεί να είναι μια καλή τέτοια ευκαιρία, δεδομένου ότι η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία βρίσκεται σε ύφεση, η πανδημία, επίσης -έστω με αργούς ρυθμούς- και η έναρξη του εμβολιασμού από μόνη της έχει στοιχεία έντονου συμβολισμού. Οπότε μια αλλαγή σε πρόσωπα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη φυγή προς τα εμπρός που θέλει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πιο πιθανό είναι ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, με πολλές αλλαγές και την είσοδο αρκετών γαλάζιων βουλευτών στο νέο σχήμα.  

Επιπλέον πίεση επιχειρεί να ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες ανέβασε τους τόνους στο θέμα της τροπολογίας Κεραμέως, «με την οποία εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ με αυτά αποφοίτων κολεγίων τριετούς φοίτησης», ζητώντας μάλιστα την παραίτηση της υπουργού Παιδείας. Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «δεν αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς την ουσία της εξέτασης αίτησης για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Απλώς επανήλθε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων  η αρμοδιότητα της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, η οποία είχε προηγουμένως περιέλθει στους επαγγελματικούς συλλόγους/επιμελητήρια, σε υλοποίηση σχετικής σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οι Βρυξέλλες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχουν παρατηρήσει επί σειρά ετών σημαντικές καθυστερήσεις στην αναγνώριση προσόντων, με αποτέλεσμα, αφενός, οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφετέρου, η χώρα να απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v