Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Η επιλογή του «ακορντεόν» με στόχο τα σχολεία

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την επιστροφή σε σκληρό lockdown. Η… διευκόλυνση των διχασμένων επιστημόνων και η δυσφορία της Εκκλησίας. Προ των πυλών ο κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Πανδημία: Η επιλογή του «ακορντεόν» με στόχο τα σχολεία

Στην απόφαση να τα κλείσει όλα, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των σχολείων, κατέληξε τελικά η κυβέρνηση, που αιφνιδιαστικά χθες, μέσω του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε επιστροφή στο σκληρό lockdown από σήμερα και για μία εβδομάδα, αλλάζοντας τον έως τώρα σχεδιασμό.

Πρόκειται, όπως έγινε γνωστό, για μια προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε να μην περιμένει τη Δευτέρα, όταν και θα συνεδριάσει η Επιτροπή των επιστημόνων για τα σχολεία -και όχι μόνο, όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει νωρίτερα στην αυστηροποίηση των μέτρων, σε εφαρμογή του μοντέλου του «ακορντεόν». Της προσαρμογής (χαλάρωσης ή αυστηροποίησης) δηλαδή των μέτρων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ή τις εκτιμήσεις γι’ αυτά κατά το επόμενο διάστημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως οι χθεσινές αποφάσεις ελήφθησαν για «προληπτικούς λόγους», με στόχο να μην επιβαρυνθεί η υγειονομική κατάσταση στη χώρα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου -αντί της 8ης- τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να υπάρχει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου από τις μέρες των Χριστουγέννων και προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση, προτιμήθηκε τώρα η επιστροφή στα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Τα παραδείγματα, εξάλλου, που έρχονται από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ενθαρρυντικά και συνέβαλαν στη χθεσινή απόφαση.

«Κλείνει το μάτι»

Αυτή, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, ήρθε μετά τις γιορτές, οπότε και η κίνηση σε λιανεμπόριο (click away), κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, έτσι κι αλλιώς θα ήταν πιο περιορισμένη και δεν θα είναι μεγάλο το κόστος για τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Ειδικά πάντως για τα σχολεία, οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται, κάποιοι θεωρούν πρόωρο το άνοιγμά τους την άλλη εβδομάδα και ενδιαφέρον έχει η αυριανή τελική τοποθέτηση της επιτροπής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου με τη χθεσινή εξέλιξη και την επιστροφή στο αυστηρό lockdown, ουσιαστικά επιχειρεί να διευκολύνει τους ειδικούς και να τους «κλείσει το μάτι» για να οδηγηθούν πιο εύκολα στην επαναλειτουργία των σχολείων δια ζώσης.

Την ίδια στιγμή, τα νέα δεδομένα βάζουν σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας, από τη στιγμή που η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς στους Ιερούς Ναούς. Απόφαση που προκαλεί ήδη τη δυσφορία σε Ιεράρχες, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να συγκαλεί αύριο την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Καθοριστικό για το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, όταν και θα αξιολογηθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση, με ενσωματωμένα και τα δεδομένα της Πρωτοχρονιάς.

Δομικός και εκτεταμένος

Έως τότε, ωστόσο, πιθανολογείται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει προχωρήσει και στις πολυσυζητημένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τον πρώτο ουσιαστικό ανασχηματισμό στους 18 μήνες της θητείας της, μετά τις μικρές αλλαγές του Αυγούστου. Κατά κάποιους είναι ζήτημα ημερών ή και ωρών η ανακοίνωση των νέων ονομάτων που θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση, αλλά και αυτών που θα αποχωρήσουν ή θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, σε μια προσπάθεια σηματοδότησης της νέας αρχής που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην μετα - κορωνοϊό εποχή.

Βασικό στοίχημα είναι η υλοποίηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το νέο έτος το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και εκτεταμένος, με αρκετές αλλαγές ακόμα και σε κορυφαία υπουργεία και αξιοποίηση περισσότερων γαλάζιων βουλευτών σε θέσεις εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών.

Ερώτημα παραμένει εάν στους υπουργικούς θώκους που σχετίζονται με την πανδημία (Υγείας, Παιδείας κ.α.) θα υπάρχουν αλλαγές τώρα ή όχι. Ξεχωριστό επίσης ενδιαφέρον έχει εάν θα τηρηθούν οι εσωκομματικές αλλά και οι γεωγραφικές ισορροπίες, ενώ τη δική του σημασία έχει η απάντηση στο ερώτημα εάν ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός θα είναι εκλογικός, εάν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του την προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021. Κάτι τέτοιο, όπως συμβαίνει πάντα, διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο σχετικές εισηγήσεις υπάρχουν, με άγνωστη προς ώρας την τύχη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v