Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Γρίφος παραμένει η επαναλειτουργία αγοράς-σχολείων

Προβληματισμός από τη χαλαρότητα του τελευταίου δεκαπενθημέρου. Εισηγήσεις επιστημόνων για παράταση των περιοριστικών μέτρων. Τι απαντά η κυβέρνηση για τα όσα έγιναν στα Θεοφάνεια.

Πανδημία: Γρίφος παραμένει η επαναλειτουργία αγοράς-σχολείων

Τον φόβο μήπως η χαλαρότητα του τελευταίου δεκαπενθημέρου κοστίσει ακριβά όσον αφορά την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, εκφράζουν επιστήμονες και κυβέρνηση. Ήδη τα πρώτα συμπεράσματα από τα δείγματα των λυμάτων είναι ανησυχητικά, όπως και οι χθεσινές εικόνες μέσα και έξω από τις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Και αυτό, ενώ για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και πάλι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τις άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του πρωθυπουργού για μία εβδομάδα για προληπτικούς -όπως ειπώθηκε- λόγους. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, με βάση τα νέα δεδομένα, αν και στις δημόσιες παρεμβάσεις των μελών της, ο προβληματισμός είναι έκδηλος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και το άνοιγμα των δημοτικών, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σήμερα στον Σκαι.

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, εμφανίστηκε χθες επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30%. Εφόσον διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως είπε, είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο της κατά ζώνης λειτουργίας του click away.

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», εκτίμησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, διατυπώνοντας την άποψη ότι «click away και λοιπές δραστηριότητες να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι».

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, χωρίς να αμφισβητεί τα «ήδη αυξημένα» επιδημιολογικά δεδομένα, σε αναμονή και της περαιτέρω αύξησης μετά τις γιορτές. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «τα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να  αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ειδικά τώρα που υπάρχει μπροστά μας, με τον εμβολιασμό, ένα ορατό τέλος αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και λαμβάνει κάθε φορά τα κατάλληλα μέτρα, μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Όλοι μας όμως οφείλουμε να δείχνουμε αίσθημα ευθύνης -πολιτεία, κόμματα, θεσμοί και πολίτες», σημειώνουν.

«Αναπόφευκτο συμβιβασμό»

Ωστόσο, μόνο ευχάριστα δεν αισθάνονται στην κυβέρνηση με όσα παρατηρήθηκαν χθες στις εκκλησίες, όπου σημειώθηκε συστηματική παραβίαση της πρόσφατης απόφασης για ιερούς ναούς χωρίς την παρουσία πιστών. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της Εκκλησίας σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, με την κυβέρνηση να μιλά για «αναπόφευκτο συμβιβασμό». Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι στην πλειονότητα τα υγειονομικά μέτρα τηρήθηκαν, τόσο από τους ιερείς όσο και από τους πιστούς, αναγνωρίζει δε περιπτώσεις συνωστισμού έξω από εκκλησίες όπως και μεταλήψεις εντός, καθώς και «ελάχιστες τελετές» σε ανοιχτούς χώρους με αγιασμό των υδάτων και ρίψεις σταυρών όπου υπήρχε ο μεγάλος φόβος για συγχρωτισμό.

Όπου παρατηρήθηκαν παραβιάσεις, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «παρενέβη η αστυνομία όπως στη Θεσσαλονίκη, όταν επιχείρησαν κάποιοι να ρίξουν Σταυρό στην παραλία, ή στο Αίγιο όπου υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κόπηκαν και τα σχετικά πρόστιμα». 

Τονίζουν πάντως ότι «η ατομική λατρεία επιτρέπεται και προφανώς με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων κάποιος πιστός μπορούσε να πάει να παραλάβει αγιασμό από την εκκλησία. Είναι επίσης αυτονόητο πως δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί η λειτουργία των εκκλησιών με τα ΜΑΤ και με αστυνομική βία. Και βέβαια δεν υπήρξε ποτέ κάποια τέτοια σκέψη από την κυβέρνηση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v