Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη στην Πορτογαλία

Οι στόχοι της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λισαβόνα. Το μήνυμα στον ομόλογό του, που προεδρεύει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αναζητά συντονισμό για πανδημία και τις επόμενες προκλήσεις.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη στην Πορτογαλία

Οι τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, η πανδημία και οι συνέπειές της θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στην Πορτογαλία. Η χώρα αυτή θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2021, διαδεχόμενη τη Γερμανία και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να θέσει τις βάσεις για τη διευθέτηση όλων των κρίσιμων ζητημάτων, με το μέγιστο δυνατό όφελος για τη χώρα μας.

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τη διγλωσσία και επιχειρεί νέα ανοίγματα προς την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα τη συμβολή του, προκειμένου να τηρηθεί το πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως προσδιορίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και ενόψει του επόμενου σημαντικού Συμβουλίου του Μαρτίου.

Στη Λισαβόνα βρέθηκε πρόσφατα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ τις επόμενες μέρες θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες. Κινήσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αθήνας, σε αναμονή και της πρόσκλησης από την απέναντι πλευρά για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, χωρίς πάντως υψηλές προσδοκίες.

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, οψέποτε αυτές ξεκινήσουν, με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (στην Καθημερινή), υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα αυτών των συνομιλιών είναι συγκεκριμένη, αφορά την υφαλοκρηπίδα και δεν μπορεί να αλλάξει.

Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό, όπως το παρουσιάζει η Άγκυρα, τα «παιχνίδια» της οποίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποπροσανατολίσουν τις Βρυξέλλες και τους εταίρους. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, δείχνουν υπέρμετρη κατανόηση στις αιτιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που καθιστά το έργο της ελληνικής κυβέρνησης πολύ πιο δύσκολο.

Ενίσχυση της Frontex

Με την Τουρκία αλλά και την Πορτογαλία σχετίζεται και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δεδομένου ότι η Λισαβόνα έχει στείλει δυνάμεις της στο Αιγαίο για την ενίσχυση της Frontex.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός, ως μέλη του NATO και αφετέρου, ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους.

Υπό το πρίσμα αυτό θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού, όπως επίσης και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανοικοδόμηση των δύο οικονομιών μετά την παρατεταμένη κρίση. Κομβικής σημασίας ζητήματα για την Ε.Ε. χαρακτηρίζονται επίσης η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας είναι να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στις 12:45, ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή. Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Στις 14:25, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο Σάο Μπέντο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αντόνιο Κόστα. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v