Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα Μητσοτάκη για άνοιγμα αγοράς και επιστροφή του click away

Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρεθήκαμε όταν ξεκίνησε το click away πριν τις γιορτές, δήλωσε. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια πολύ καλή τουριστική σεζόν. Τι είπε για οικονομία και για πρόωρες εκλογές.

Σήμα Μητσοτάκη για άνοιγμα αγοράς και επιστροφή του click away

Δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, γνωρίζαμε ότι θα έρθει και ότι θα χτυπήσει φθινόπωρο. Όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο και γι’ αυτό θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς. Ακόμα και σήμερα όμως η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Antenna και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η πανδημία υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία σε κρούσματα, νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Γεωργιάδη για την καθυστέρηση του lockdown στη Θεσσαλονίκη απάντησε ότι ουδέποτε η επιτροπή εισηγήθηκε κλείσιμο της πόλης πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Επιμέρους τέτοιες απόψεις υπήρξαν από γιατρούς και εγώ με θάρρος αναγνώρισα στη Βουλή ότι θα έπρεπε να έχει κλείσει η πόλη μια εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό όμως το ξέρουμε εκ των υστέρων. «Εγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», είπε αρνούμενος να σχολιάσει το ότι για το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της δικαιοσύνης.

Στερείται σοβαρότητας η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάσουμε εμβόλια, τόνισε. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις Γερμανίας και Κύπρου προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί με τρόπο που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Γιατί να συζητήσουμε με κλειστές πόρτες και την ΠτΔ όταν μπορούμε να συζητήσουμε στη Βουλή, αναρωτήθηκε αναφορικά με το αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και το δημοσίευμα ότι η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον 2 εκατομμύρια δόσεις της Moderna ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα συμμετείχε στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Δεν απάντησε για το συγκεκριμένο, αλλά δήλωσε ότι έχουμε προαγοράσει 24 εκατομμύρια δόσεις. Θα έχουμε από τον Απρίλιο και μετά επαρκέστατο αριθμό δόσεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε 4 εκατομμύρια δόσεις και θα εμβολιάσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Επειδή θα γίνουν στις ευπαθείς ομάδες μειώνεται δυσανάλογα η πίεση στο ΕΣΥ.

Σχετικά με την περίοδο που θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός δήλωσε ότι θα δημιουργήσουμε τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών την ημέρα.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το φετινός καλοκαίρι», δήλωσε για την τουριστική σεζόν, επικαλούμενος το εμβόλιο και τη δυνατότητα για καλύτερη ιχνηλάτηση. Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού και ευελπιστώ αυτό να έχει γίνει και στις χώρες που αποτελούν τους «πελάτες» των ελληνικών ξενοδοχείων. 

Η οικονομία

Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόση προσπάθεια έχουν καταβάλει οι επιχειρηματίες. «Το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα», ξεκαθάρισε. Η κυβέρνηση δεν ξόδεψε όλα τα λεφτά εξ’ αρχής για να μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε.

Οσο χρειάζεται θα συνεχίσουμε την δράση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δήλωσε. Αναφορικά με το αίτημα να μετατραπεί τμήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Ι και ΙΙ σε επιδότηση αντί δάνειο αρκέστηκε να πει ότι «θα το εξετάσουμε, δεν προκαταλάβω αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά την αγορά ο πρωθυπουργός είπε ότι «με ενδιαφέρει πάρα πολύ να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τα Χριστούγεννα με το click away και να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ραντεβού για καταστήματα όπως αυτά της ένδυσης-υπόδησης.

«Δεν θα υποδείξω στην επιτροπή τι θα εισηγηθεί αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είχαμε βρεθεί όταν ξεκίνησε το click away», δήλωσε. «Πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση τα δεδομένα».

Όπως είπε «με δική του απόφαση έκλεισε τις δυο πρώτες εβδομάδες του Γενάρη την οικονομία» για να ελεγχθεί η κατάσταση και να μπορούν να πάρουν αποφάσεις οι επιστήμονες.

«Δεν βλέπουμε να έχουν επηρεάσει οι γιορτές την πανδημία, οι πολίτες συμμορφώθηκαν», εκτίμησε.

Τα ελληνοτουρκικά

Επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας όμως ένα πλαίσιο: να μην υπάρχει πρόκληση στις ελληνικές ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Σε ότι αφορά τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών είπε ότι «είναι καλύτερα να συζητούμε από το να μην συζητούμε». Η επανέναρξη είναι επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και τις συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία.

Σε ερώτημα για τις «κόκκινες γραμμές» ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζήτησε θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών και καμία δεν θα το κάνει. Εύχομαι το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020.

Η Εκκλησία

Υπήρξε διαφωνία για τα Θεοφάνια, αλλά θέλω να τονίσω ότι μετά η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα. Αν υπήρξε μια προσωρινή διαφοροποίηση δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Τα Μέσα Ενημέρωσης

Ερωτηθείς για το πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια για την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού δήλωσε ο ζήτησε από τον υπ. Υγειας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά.

Novartis

Για το θέμα της Novartis, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ό,τι έλεγε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν προέκυψε το σκάνδαλο, ισχύει στο ακέραιο. «Η χώρα θα διεκδικήσει αυτά που πρέπει, υπήρχε σκάνδαλο με γιατρούς και ένα δεύτερο πολιτικό σκάνδαλο, καθώς στοχοποιήθηκαν δέκα πολιτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση, που ταλαιπώρησε πολύ το δημόσια διάλογο και νομίζω ότι έχουμε μάθει πια την αλήθεια. Πολύ σπάνια από εξεταστικές ή προανακριτικές μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, όμως από αυτήν μάθαμε».

Ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό, χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ως τη «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας και της κοινωνικής ευαισθησίας». Τα στελέχη της, όπως είπε, έχουν «πολλές διαφορετικές αφετηρίες. Τιμώ και αξιοποιώ όλα τα στελέχη, η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό που αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Οι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία».

Πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Γιατί να είναι το 2021 εκλογική χρονιά; Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας άνετης κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε πολλές ταυτόχρονες κρίσεις . Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης, επόμενή μας προσπάθεια, εθνικό πρόταγμα, είναι οι μεγάλες αλλαγές και το πως θα ξαναμπούμε σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη μετά την πανδημία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v