Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε (νέες) περιπέτειες

Επικέντρωση στη «συζήτηση της επόμενης μέρας» για τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. «Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη το 2021 μόλις 0,9%».

Τσίπρας: Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε (νέες) περιπέτειες

Προπομπό της παρέμβασής του στην αυριανή, ειδική, συνεδρίαση της Βουλής για την πανδημία και τις επιπτώσεις της, αποτέλεσε η συζήτηση που είχε χθες στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, το βάρος πέφτει στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων, παράλληλα με την υγειονομική παράμετρο (εμβολιασμοί, αντοχή του ΕΣΥ) αλλά και στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους.  Όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων προκαλεί ήδη τριγμούς σε άλλες χώρες, όπως έδειξε χθες στην Ιταλία η κίνηση του Ματέο Ρέντσι να αποσύρει τους υπουργούς του, μία μόλις ημέρα μετά την έγκριση από την κυβέρνηση του σχεδίου Κόντε για την αξιοποίηση των 222 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε χθες για «την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στις οποίες έχει βυθιστεί η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών», ενώ χαρακτήρισε «ένα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια» τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

«Θεωρώ ότι η κρίσιμη συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά τη συσσώρευση χρέους στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, του ιδιωτικού χρέους που έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο χρέος που είχαν», τόνισε. Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη το 2021 «μόλις 0,9%».

«Η μεγάλη πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου δεν είχε τη δυνατότητα να περάσει ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών», είπε, καταγγέλλοντας εκ νέου ότι «η ρευστότητα των τραπεζών, κυρίως χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ, αυξήθηκε κατά πολλά δισ. ευρώ, αλλά λίγα πέρασαν στην αγορά και η πλειονότητα διοχετεύθηκε σε επιχειρήσεις που δεν χρειάζονταν τον δανεισμό». Ως εκ τούτου, ανέδειξε τη θέση του κόμματόος του ότι η συζήτηση της επόμενης ημέρας αφορά τη διαγραφή μέρους των χρεών, δηλαδή, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.

Απαντώντας σε όσους εμφανίζουν δύσκολη μία τέτοια κίνηση, παρέπεμψε στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στη διαγραφή μέρους του χρέους που έκανε η δική του κυβέρνηση «σε δυσκολότερες περιόδους» και υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών.

Πολιτική επιλογή τα λουκέτα

Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε (σ.σ. αυτό θα κάνει και αύριο στη Βουλή) στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

«Ένα σκέλος της αδυναμίας της κυβερνητικής επιλογής να συγκρατήσει την ύφεση και άρα την αναδιάρθρωση στον χώρο της αγοράς έχει να κάνει με τη λάθος εκτίμηση, έχει να κάνει με την έλλειψη συντονισμού και ικανοτήτων. Ένα άλλο μέρος είναι ιδεολογική τοποθέτηση», είπε.

Και πρόσθεσε: «Για χρόνια υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα από τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήταν μια άποψη και μια κατεύθυνση. Τώρα βλέπουμε αυτή την άποψη να έρχεται ως φυσική καταστροφή. Από την πανδημία. Θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, που προβλέπεται από το σχέδιο Πισσαρίδη, όχι με ευθύνη κάποιου αλλά ως μια φυσική επιλογή, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, Ενώ είναι πολιτική επιλογή».

«Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε περιπέτειες»

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισε ότι βασικός άξονας των προτάσεων του κόμματός του, από την αρχή της πανδημίας, ήταν η εμπροσθοβαρής στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η επιδότηση εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μια σειρά φορολογικές ρυθμίσεις για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε άλλο δρόμο. Το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο όχι μόνο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άλλα και για την ίδια τη δημοσιονομική ευστάθεια», τόνισε.

Εξηγώντας ότι, ως ολέθριο, εννοεί την αύξηση του δημόσιου χρέους σε υπερβολικά επίπεδα, στο 200%, καθώς «όλοι έχουμε εμπειρία πού οδήγησε στα προηγούμενα χρόνια».

Βασική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπώς, θα αποτελέσει πλέον η αλλαγή στρατηγικής, καθώς τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για συγκράτηση των επιτοκίων θα αρχίσουν κάποια στιγμή να αποσύρονται.

«Αλλιώς η χώρα θα ξαναμπεί σε περιπέτειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v