Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίνει τη… γραμμή στους γαλάζιους βουλευτές ο Μητσοτάκης

Η κυβερνητική στρατηγική στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Αυξάνεται η δοσολογία στο θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα. Το άνοιγμα της αγοράς και οι σκέψεις για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Δίνει τη… γραμμή στους γαλάζιους βουλευτές ο Μητσοτάκης

Να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο και να αυξήσουν τη δοσολογία στο θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα θα καλέσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Αφορμή για τη συνεδρίαση είναι η εκλογή του νέου Γραμματέα της Κ.Ο., σε αντικατάσταση του Σταύρου Καλαφάτη που ανέλαβε υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Τη θέση του θα πάρει ο βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας, μέχρι πρότινος  αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ο οποίος αξιολογήθηκε θετικά από Μαξίμου και Πειραιώς ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ευχαριστήσει τους βουλευτές για τη μέχρι τώρα στάση τους στις τόσο ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες και θα θέσει τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος, με φόντο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και το σημερινό άνοιγμα της αγοράς, μετά από δύο και πλέον μήνες αυστηρών περιορισμών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη γενικώς θετική εικόνα της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα εκφράσει την ικανοποίησή του με την εικόνα που υπάρχει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και την αισιοδοξία του για μια καλύτερη χρονιά από την περσινή, ωστόσο θα υπογραμμίσει ότι η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών δεν δικαιολογεί κανέναν απολύτως εφησυχασμό.

Παράλληλα, θα υπερασπιστεί την ανά διαστήματα αλλαγή αποφάσεων, όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας, ο ίδιος έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία σταθερά, θα επαναξιολογούνται τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι ανάγκη  να αναθεωρούνται οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οικονομικό αποτύπωμα

Για την απόφαση για μερικό άνοιγμα της αγοράς, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι ναι μεν η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα, ωστόσο το lockdown έχει και ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Κάθε μήνας αυτού στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια και γι’ αυτό, μετά από εισήγηση των ειδικών, παίρνει προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Από την άλλη, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. 

Όσο αυτή η αύξηση είναι ελεγχόμενη και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, τότε η επιστροφή στη μερική κανονικότητα θα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Κάθε άνοιγμα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να γίνεται με τήρηση των μέτρων προστασίας, εφόσον όμως διαπιστωθεί τάση για σοβαρή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί νέα αυστηροποίηση των μέτρων.

Σχετικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, από την κυβέρνηση περιμένουν το σήμα της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας (ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος το προσδιόρισε σε δύο εβδομάδες, αν δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης). Ειδικά για τη σκέψη να ανοίξει η δια ζώσης εκπαίδευση αρχικά μόνο στη Γ’ Λυκείου διαπιστώνονται αντικειμενικές δυσκολίες, αφού το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι διαφορετικό από το δια ζώσης, αλλά οι καθηγητές είναι οι ίδιοι και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Όπερ σημαίνει ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει ταυτόχρονα για όλες τις τάξεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v