Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας κάνατε, δείξτε υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα

Πολεμήσατε με υποκριτικό μένος την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τώρα στηρίζετε και τις δύο στρατηγικές επιλογές μας. Με τι θέσεις πάμε στις διερευνητικές με την Τουρκία; το ερώτημα.

Τσίπρας: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας κάνατε, δείξτε υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών με την προοπτική και την ελπίδα να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είτε μονομερώς είτε με προσφυγή στη Χάγη, με την Ελλάδα κάθετα απέναντι σε πιέσεις για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση των νησιών.

Επίσης, υπερψηφίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και καλωσορίζει τη «στροφή» της ΝΔ υπέρ των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα μείζονα εθνικά θέματα: Συμφωνία των Πρεσπών και επέκταση των χωρικών υδάτων.

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της παρέμβασης που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καυτηρίασε την πολεμική που είχε δεχθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του και για τις δύο επιλογές από την αντιπολιτευόμενη, τότε, ΝΔ. Εξέφρασε επιφυλάξεις, μάλιστα, για το πώς προσέρχεται η χώρα στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, παραπέμποντας στις αντιφατικές θέσεις Γεραπετρίτη-Δένδια (σ.σ. για το εάν το τουρκικό Oruc Reis παραβίασε ή όχι εθνική κυριαρχία) και στις (μη;) συμμαχίες που έχει εξασφαλίσει, με αφορμή την «αφωνία» του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην τελευταία πολεμική απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του κ. Τσίπρα:

Σας καλωσορίζουμε σε μία ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την οποία λοιδωρήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Τι λέγατε όταν ανακοινώσαμε αυτή τη θέση τον Οκτώβριο του 2018; Ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο, ότι θα βλάψουμε τα εθνικά συμφέροντα. Το ίδιο κάνατε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στο θέμα της επέκτασης δεν κηρύξατε τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο.

Η αναξιοπιστία σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μία απλή σύμπτωση. Διότι σχεδόν σε όλα τα θέματα, άλλα λέγατε ως αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση. Ενώ γνωρίζατε ότι ορθώς τα ανοίξαμε αυτά τα θέματα, τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος και όταν γίνατε κυβέρνηση, κάνατε στροφή 180 μοιρών: τώρα απαιτείτε από τη Βόρεια Μακεδονία την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας, ενώ οι σαρκασμοί σας για την επέκταση έγιναν τώρα θερμά χειροκροτήματα.

Όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση:

  • Ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, στο άκουσμα της πολιτικής μας για επέκταση των χωρικών υδάτων μιλούσε για φτηνούς εντυπωσιασμούς που υποσκάπτουν θεμελιώδεις θέσεις της εξ. πολιτικής μας. Αλήθεια, αυτό κάνετε σήμερα;
  • Ακόμα και η κα Μπακογιάννη έλεγε ότι ήταν επιλογή που κινείται αντίθετα με τημ πάγια θέση, ότι οι αποσπασματικές επεκτάσεις δίνουν όπλα στην τουρκική πολιτική.
  • Ο τομεάρχης Άμυνας κ. Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει σοβαρή πολιτική με κατ' αποκοπή γεγονότα και ότι προσχωρούμε στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας.
  • Ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης μάς έλεγε ότι κάνουμε ζημιά διότι διαχωρίζουμε το Αιγαίο από το Ιόνιο.
  • Και ο σημερινός υφυπουργός σας κ. Συρίγος έλεγε ότι είναι μέγα λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και ότι έπρεπε άμεσα να κάνουμε επέκταση στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Θυμάστε, κ. Μητσοτάκη, τι λέγατε και τι κάνατε;

Τα εθνικά θέματα προσφέρονται για διάλογο και συναινέσεις. Σε αντίθεση με σας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση όπου χρειαστεί. Με μία προϋπόθεση: ότι θα αποδείξει ότι τα χειρίζεται με εθνική σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με εθνική γραμμή σαφή και σταθερή. Εθνική, όχι μικροκομματική, κομματική και εσωκομματική, όπως κάνατε στο πρόσφατο παρελθόν. Όμως, κ. Μητσοτάκη, δεν σας εμπιστευόμαστε διότι:

  • Σπεύσατε να ξεκαθαρίσετε ότι έχετε τις ίδιες απόψεις με τον υπουργό Εξωτερικών σας. Γιατί επισημάνατε το αυτονόητο; Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε. Διότι υπάρχει το δικό σας ιστορικό, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίσατε όλα τα ζητήματα εξ. πολιτικής, στάση αντίθεση με το εθνικό συμφέρον.
  • Καταδικάσατε την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά εν γνώσει σας οι υπουργοί μας δέχονταν σφαίρες και οι βουλευτές μας προπηλακισμούς για τις Πρέσπες. Εν γνώσει σας οδηγήσατε στην εμφύλια αντιπαράθεση στηρίζοντας εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού και θολώσατε την εθνική αλήθεια στο όνομα του κομματικού οφέλους. Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε τότε και δεν είχε την αποφασιστικότητα να αποδεχθεί το πολιτικό και το κομματικό κόστος, σήμερα θα είχαμε έναν εχθρό στα βόρεια σύνορά μας και, ενδεχομένως, έναν ακόμα σύμμαχο του κ. Ερντογάν.
  • Θυμάστε, κ. Μητσοτάκη, με τι επιπολαιότητα μας λέγατε, εδώ στη Βουλή, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος; Θυμάστε τον κ. Βορίδη να μας αποκαλεί «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας» για μία Συμφωνία που τώρα και τηρείτε και τιμάτε και που, κατά τον ΥΠΕΞ σας, αποκατέστησε την Ιστορία; Δεν τολμάτε σήμερα να αρθρώσετε τις λέξεις “Βόρεια Μακεδονία”, ούτε να κυρώσετε τις συμβάσεις με τη βόρεια γείτονα. Γιατί κρύβεστε;
  • Πρόσθετος λόγος ανησυχίας είναι η ασάφεια γύρω από την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών. Με ποια ατζέντα πάμε; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στρατηγική Ερντογάν που επιχειρεί τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, αξιοποιώντας τη στάση Πόντιου Πιλάτου της ΕΕ;

Σε ό,τι μας αφορά, δεν θα μετατρέψουμε κρίσιμο θέμα σε έξαλλη αντιπολιτευτική στάση με αντεθνικές κορώνες, με το βλέμμα στη μικροπολιτική. Δεν θα κάνουμε ό,τι κάνατε. Σας καλούμε να ξεφύγετε από το καταστροφικό «βλέποντας και κάνοντας». Να χαράξετε χάρτη αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας με σαφείς κόκκινες γραμμές. Έτσι ώστε και οι Ευρωπαίοι και η Άγκυρα να γνωρίζουν ότι πάμε εκεί να βρούμε λύσεις αλλά δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις.

Έχετε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε στρατηγική. Περάσαμε χειρότερη ελληνο-τουρκική κρίση από την εποχή των Ιμίων. Βυθιστήκατε σε αντιφάσεις, πότε λέγατε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, πότε ότι θα λάβει αποστομωτική απάντηση από ΗΠΑ και ΕΕ. Ο πρόεδρος Τραμπ παρείχε περισσότερη στήριξη στον Τούρκο πρόεδρο από ποτέ στο παρελθόν. Το καλοκαίρι μιλούσατε για αγορά γαλλικών φρεγατών, την τελευταία στιγμή ακυρώσατε τη συζήτηση και ανακοινώσατε αγορά Ραφάλ, χωρίς να δούμε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Κάνατε οκτώ μήνες να ζητήσετε από την ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, μετά υπογράψατε ε/α συμφωνία χωρίς αντίστοιχη συμφωνία στήριξης. Μόλις προχθές είδαμε τον Γερμανό ΥΠΕΞ να παρακολουθεί σιωπηλός τον Τσαβούσογλου, την ώρα που αυτός απειλούσε ένα κράτος της ΕΕ. Όταν το Oruc Reis όργωνε την περιοχή, εσείς λέγατε ότι δεν κάνει έρευνες, στέλνοντας λάθος μηνύματα εντός και εκτός της χώρας. Το ΥΠΕΞ μιλούσε για παραβίαση εθνικών δικαιωμάτων με παραβίαση ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εσείς λέγατε ότι οι έρευνες δεν γίνονται σε οριοθετημένες ζώνες.

Όταν ζητούσαμε επέκταση των χωρικών υδάτων στη Ν/Α Κρήτη, ο κ. Γεραπετρίτης μάς κατηγούσε για εύκολους λεονταρισμούς και ο κ. Χρυσοχοΐδης για εθνικιστική πρόταση. Χθες ο κ. Δένδιας είπε ναι στην επέκταση στη Ν/Α Κρήτη. Τελικά, ποια είναι η θέση σας; Του Γεραπετρίτη ή του Δένδια;

Διαφωνείτε με τα στελέχη σας;

Απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε ότι ο ίδιος προσωπικά αντιτάχθηκε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Τσίπρας, στην δευτερολογία του, είπε:

“Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιο μου για τις αρνητικές δηλώσεις στελεχών σας για τη διακηρυγμένη θέση μας να προχωρήσουμε στο Ιόνιο είπατε ‘εγώ δεν το είπα”. Διαχωρίζετε τη θέση σας από όσα έλεγαν κορυφαία στελέχη σας; Αυτό θα κάνετε και στο μέλλον; Θα διαχωρίσετε τη θέση σας από όσα λένε τώρα υπουργοί σας; Αυτό δεν μπορεί να είναι θέση αρχηγού κόμματος και πρωθυπουργού”.

Επίσης, στην παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ετοιμάσει για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, ο κ.Τσίπρας απάντησε: “Όταν ανέλαβα υπουργός Εξωτερικών με ενημέρωσε ο (απερχόμενος) κ.Κοτζιάς για το Προεδρικό Διάταγμα.  Επαίνεσα το έργο του, με απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως η διεύρυνση των ορίων της Επικράτειας μπορεί να γίνει με υπερψήφιση από την Ολομέλεια και, μάλιστα, από 151 βουλευτές. Αμέσως ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και όχι με προεδρικό διάταγμα.

Ο τότε αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος ετοίμασε τον νόμο. Ξέρετε τι του απάντησε ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κ.Κουμουτσάκος; Μην τολμήσετε και το φέρετε σε προεκλογική περίοδο. Αντί να δίνετε συναίνεση τότε, όπως κάνουμε εμείς σήμερα, μας λέγατε “μην τολμήσετε”. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v