Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακό, ασφάλιση, κατάρτιση στο μενού Μητσοτάκη-Χατζηδάκη

Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας βρέθηκαν και στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.

Εργασιακό, ασφάλιση, κατάρτιση στο μενού Μητσοτάκη-Χατζηδάκη

Τα νομοσχέδια για εργασιακό, επικουρική ασφάλιση και κατάρτιση θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κωστή Χατζηδάκη το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

Οι τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος για τον χώρο της εργασίας βρέθηκαν και στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, και οι τρείς παρεμβάσεις έχουν εκσυγχρονιστικό πρόσημο και «απαντούν» στις εξελίξεις που συντελούνται σε οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την πανδημία. «Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων» είπε.

Σε ό,τι αφορά εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός σημείωσε ότι, ρυθμίζει θέματα που έθεσαν οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι. Ισορροπεί όπως τόνισε. με γνώμονα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, κάτι το οποίο είχε επισημάνει και σε τηλεδιάσκεψη με τη ΓΣΕΕ.

Ως προς το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, το βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που διατίθενται να ωφελούν τους τελικούς δικαιούχους και να υπάρχει διαφάνεια και αποδοτικότητα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τις σχετικές δράσεις καλούς «αγωγούς» απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μετά την απεμπλοκή της οικονομίας από τα μέτρα προστασίας.

Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και σε προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη αξιοποιούν οι επιχειρήσεις, όπως αυτό της δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων) για έξι μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά την επικουρική ασφάλιση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, έχει ήδη παρουσιάσει τους βασικούς άξονες για τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η μεταρρύθμιση να είναι εύρωστη και γι’ αυτό έχουν παραγγελθεί τρεις μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική και μελέτη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους) που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το σχέδιο νόμου.

Αντίδραση ΠΑΜΕ: Συνολική ανατροπή στα εργασιακά

Ο νέος υπουργός εργασίας ολοκλήρωσε με «επιτυχία» τις συναντήσεις του με τους εργοδοτικούς φορείς ΣΕΤΕ και ΣΕΒ, αναφέρει ανακοίνωση του συνδικαλιστικού Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ.

Ξενοδόχοι και βιομήχανοι φρόντισαν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση της δεσμεύσεις της για συνολική ανατροπή στα εργασιακά και πήραν τη διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσει με συνέπεια να νομοθετεί όσα οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν:

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και μετατροπή της σε χρηματιστηριακό ρίσκο και επαγγελματικά ταμεία, συνέχιση των αναστολών των συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας, ενίσχυση της καταστολής των εργατικών αγώνων, χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων.

Τα περί «προστασίας των εργαζομένων» δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν ούτε στο μέλλον. Ανταγωνιστικότητα και αξιοπρεπείς μισθοί δεν πάνε μαζί. Κέρδη και εργατικά δικαιώματα δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Προστασία των εργαζομένων και καταστολή των κινητοποιήσεων είναι αντίθετες έννοιες.

Το μόνο που ταιριάζει και «κολλάει» σαν μαγνήτης είναι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που αποτελεί στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά τα εκατοντάδες συνδικάτα της χώρας που δίνουν όλες τις μάχες μέχρι σήμερα με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργατικών οικογενειών, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά και αποφασιστικά τον αγώνα να μην περάσουν οι ανατροπές του αιώνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v