Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρούσματα κλείνουν το σενάριο επανεκκίνησης την 1η Μαρτίου

«Γονατίζουν» από τις νοσηλείες τα νοσοκομεία της Αττικής. Τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και… βλέπουμε η παράταση του lockdown. Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη σκιά της υπόθεσης Λιγνάδη.

Τα κρούσματα κλείνουν το σενάριο επανεκκίνησης την 1η Μαρτίου

Η εκρηκτική χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων και η νέα πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά όσον αφορά τα Νοσοκομεία της Αττικής ανατρέπουν κάθε αισιόδοξο σενάριο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση για την άρση του lockdown την 1η Μαρτίου. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις 2.147 νέες μολύνσεις (από τις 2 Δεκεμβρίου είχε να ανέβει ο αριθμός αυτός πάνω από τις 2.000), τους 357 διασωληνωμένους (από 346 προχθές) και τους 22 νεκρούς κατά το τελευταίο 24ωρο, επέτειναν τον προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που οδηγείται σε επαναπροσδιορισμό των σχεδίων για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, σε συνεννόηση με την επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Αυτή θα συνεδριάσει την Παρασκευή, προκειμένου να κάνει την τελική εισήγηση στον πρωθυπουργό, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε, όπως σημειώνουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ανέκαθεν επισημαίνουν ότι όλα εξαρτώνται από το επιδημιολογικό φορτίο, κάτι που είχε επισημανθεί και στην ανακοίνωση του παρόντος απαγορευτικού.

Ειδικά στην Αττική, ο αριθμός-ρεκόρ των 1.047 κρουσμάτων (έναντι 396 προχθές) θορύβησε κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, που έχουν φτάσει στα ύψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τη Δευτέρα υπήρχαν μόλις 9 κενές ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα δύο κλίνες στο ΚΑΤ, έξι στο Αττικό και μία Θριάσιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πως «διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού μένουν πια πολλές ώρες στις κλινικές έως ότου βρεθεί ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες». 

Λιανεμπόριο και σχολεία

Σταθερή προτεραιότητα, όταν αποφασισθεί το άνοιγμα, παραμένουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με τις όποιες δικλίδες ασφαλείας και τις όποιες ιδιαιτερότητες. Όταν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, είτε με τη μέθοδο click away είτε με το click in shop, μελετάται να υπάρχει για τους καταναλωτές ένας νέος πενταψήφιος αριθμός με τον οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν αποκλειστικά για αγορές, με το σχετικό μήνυμα από τα κινητά τους τηλέφωνα να έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών και να μην μπορεί να αποσταλεί περισσότερες φορές από μία. Σχετικά με τα σχολεία, μία από τις σκέψεις των ειδικών ήταν να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια τα γυμνάσια και τα λύκεια, κάτι πάντως που θα επανεξεταστεί όταν έρθει η ώρα.

Το θέμα της πανδημίας θα τεθεί εκ των πραγμάτων και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου και θα συζητηθούν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων (συνεπιμέλεια). 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ετοιμάζονται και για τον αυριανό «πόλεμο» στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τον δημόσιο διάλογο, στη σκιά της υπόθεσης Λιγνάδη. Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο εξαχρείωσης. Τα στελέχη και οι βουλευτές του, σε κάθε συζήτηση, οφείλουν να τοποθετούνται δημοσίως για το θέμα και να απαντούν καθαρά και χωρίς περιστροφές: Καταδικάζουν ή όχι το #ΝΔ-παιδεραστές;». Και σε αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, σημειώνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, «όλες τις τελευταίες μέρες κάνουν μια προσπάθεια να μετατρέψουν το ελληνικό #metoo σε ελληνικό QAnon. Με τους χειρισμούς τους, ένα  σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα κινδυνεύει να χάσει την ουσία του. Με τις ακρότητές τους επιχειρούν  πλαστούς διχασμούς και εκτροχιασμό του δημόσιου διαλόγου. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v