Εγρήγορση στην κυβέρνηση για νέο κύμα κορωνοϊού και… Κουφοντίνα

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι επιπλέον 70 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική. Προϋποθέσεις και προτεραιότητες για την άρση του lockdown. Πληθαίνουν οι επιθέσεις συμπαραστατών του τρομοκράτη σε βάρος πολιτικών -κυβερνητικών- γραφείων.

Εγρήγορση στην κυβέρνηση για νέο κύμα κορωνοϊού και… Κουφοντίνα

Ο νέος γύρος… ασφυξίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μόνο ευχάριστα δεν εισπράττεται από την κυβέρνηση. Λίγο – πολύ οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν, με το νέο παρατεταμένο lockdown στην Αττική, αναμενόταν πιο σύντομη αποκλιμάκωση. Κάτι που δεν επιτεύχθηκε καθώς -κατά τους ειδικούς- πιθανότατα η διασπορά του ιού στην κοινότητα να ήταν μεγαλύτερη, δεν βοήθησε και ο χειμωνιάτικος καιρός, ενώ τη δική της σημασία έχει και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που στην επικράτεια έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 1.000.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εκ των πραγμάτων οδήγησε σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων, όμως ακόμα κι έτσι, κανείς δεν δείχνει βέβαιος πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί άμεσα. Από τα 1.630 χθεσινά κρούσματα, τα 815 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 29 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε 379, προκαλώντας ανησυχία σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας.

Με δεδομένα δε αφενός ότι οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής κυμαίνονται πλέον από 80 έως και 100 και αφετέρου ότι οι ΜΕΘ έχουν καλυφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά (καμία κενή κλίνη ΜΕΘ στο «Σωτηρία», μία στον «Ευαγγελισμό» και δύο στο «Αττικό»), ο νέος συναγερμός είναι πιο ηχηρός από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες μέρες.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε η παραχώρηση επιπλέον 70 κλινών ΜΕΘ στην Αττική, που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες, με τους αρμοδίους να ευελπιστούν ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η πίεση είναι τεράστια στην Αττική, όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική», ανέφερε (στον ΣΚΑΙ) ο Γιάννης Καλομενίδης πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυτή που θα κρίνει και την άρση του lockdown, το οποίο -σύμφωνα με ένα σενάριο, που υποστήριξαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος- αναμένεται γύρω στα μέσα Μαρτίου. Πρώτο, όπως τουλάχιστον θέλει η κυβέρνηση, θα ανοίξει το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα ή λίγο αργότερα τα σχολεία.

«Προνομιακή μεταχείριση»

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση βρίσκονται σε εγρήγορση με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα. Ο εκτελεστής της 17Ν συνεχίζει την απεργία πείνας για 51η ημέρα με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται περαιτέρω και να χαρακτηρίζεται πλέον πολύ κρίσιμη. Τα τελευταία 24ωρα κορυφώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από συμπαραστάτες του Κουφοντίνα, ενώ πληθαίνουν και οι επιθέσεις σε βάρος πολιτικών -κυβερνητικών στην πλειοψηφία τους- γραφείων και άλλων στόχων.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη χθεσινή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα με μια σκληρή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «προνομιακή μεταχείριση και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». Τον κατηγορεί δε ότι «αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Αυτό που λένε στην κυβέρνηση είναι ότι στην υπόθεση Κουφοντίνα «ο νόμος προβλέπει τον τρόπο κράτησης ο οποίος και τηρήθηκε απολύτως. Εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να παραμένει στο Κατάστημα Κορυδαλλού, που αποτελεί Κατάστημα κράτησης τύπου Α’ και σε αυτό κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης». Επίσης, επισημαίνουν, για λόγους υγειονομικούς δεν επιτρέπεται η μεταγωγή νέων καταδίκων στο κατάστημα Κορυδαλλού.

Στην πραγματικότητα, λένε στην κυβέρνηση, «ο αμετανόητος δολοφόνος 11 ανθρώπων ζητεί προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου και να επιλέξει τη φυλακή στην οποία θα κρατείται. Όμως είναι σαφές πως η Πολιτεία δεν εκβιάζεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v