Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με άγνωστη ημερομηνία λήξης τα σκληρά μέτρα

Παρά τις συνέπειες στην οικονομία, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο «φρενάρει» τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Τρομάζει η ταχύτητα μετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών. Εμβόλιο… αισιοδοξίας για τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με άγνωστη ημερομηνία λήξης τα σκληρά μέτρα

«Είναι η ώρα της μάχης. Αυτή τη στιγμή δεν προδικάζουμε τι θα ανοίξει και πότε». Με αυτή τη λακωνική τοποθέτηση, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες ώρες μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Κικίλια και Χαρδαλιά, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την αβεβαιότητα για τον χρόνο που θα ανοίξουν η οικονομία και η κοινωνία.

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ να νέα, αυστηρότερα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν στο πλαίσιο του τελευταίου lockdown, την ώρα που τα κρούσματα όχι μόνο δεν έχουν αποκλιμακωθεί αλλά κινούνται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Και παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει ξεπεράσει τα όριά της και «φωνάζει» για άμεση επαναλειτουργία της, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι τέτοιο. Οι 2.702 μολύνσεις του τελευταίου 24ώρου, οι 40 θάνατοι και οι 431 διασωληνωμένοι ασθενείς δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να θέλουν περαιτέρω αύξηση τις επόμενες μέρες και την αγωνία κυβέρνησης και επιστημόνων να βρίσκεται στο ζενίθ.

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν αναγκαίες, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις του πληθυσμού και να αποτραπεί η αναβίωση εικόνων όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, στο τέλος της περσινής χρονιάς. Και μπορεί χθες να επισημάνθηκε ότι η ισχύς των μέτρων θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου, ωστόσο καθόλου απίθανο δεν είναι το σενάριο παράτασής τους, κάτι που θα εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο εκείνων των ημερών.

Πρωτότυπα στελέχη

Άγνωστος Χ εξακολουθεί να είναι η μετάλλαξη του κορωνοϊού, τα στελέχη της οποίας πληθαίνουν… επικίνδυνα ανά την επικράτεια. Έτσι, η βρετανική μετάλλαξη βρέθηκε σε 1.667 ανθρώπους και η νοτιοαφρικανική σε 48, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Είναι ένας παράγοντας ο οποίος δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως από τους ειδικούς και τρομάζει με την ταχύτητα μετάδοσής του (η βρετανική μετάλλαξη 15-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη). Το ενθαρρυντικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι το ίδιο θανατηφόρες με τα πρωτότυπα στελέχη του ιού, αν και σε αυτό προφανώς συντείνει και ο εμβολιασμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών.

Ίσως και σήμερα, οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο στη χώρα μας και ο πρωθυπουργός, για μία ακόμη φορά χθες, εξέφρασε την αισιοδοξία του «ότι πλέον βλέπουμε το φως στο τούνελ. Είμαι αισιόδοξος ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα μας επιτρέψει, τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού, να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση», τόνισε, κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Πολλά ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στις προοπτικές του τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι, ώστε να σωθεί ό,τι μπορεί από τη σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό, επέμεινε και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην ανάγκη να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες το συντομότερο για το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Αναφερόμενος δε στην οικονομία και δη στο Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε ότι «πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό τα εθνικά σχέδια αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να διοχετευθούν άμεσα στα κράτη-μέλη τα σχετικά κονδύλια». Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, όπως προειδοποίησε, ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας κατά τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v