Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερευνητικές επαφές: Χαμηλές προσδοκίες, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Σήμερα ο 62ος γύρος των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας. Η καθυστέρηση της Άγκυρας να αποδεχτεί την πρόσκληση και η αλλαγή επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας. Η ατζέντα και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.

Διερευνητικές επαφές: Χαμηλές προσδοκίες, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Χωρίς υψηλές προσδοκίες για πρόοδο των συνομιλιών, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την προηγούμενη αντίστοιχη ολιγόωρη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο πλευρές ξανακάθονται στο τραπέζι του διαλόγου, δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου θα αξιολογηθεί η συνολική στάση της Άγκυρας και χωρίς πάντως οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας να έχουν σταματήσει.

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλά τους τόνους και θέλει να προσδώσει στις συνομιλίες χαρακτήρα τεχνικό και όχι πολιτικό, ενώ υπενθυμίζει πως δεν πρόκειται για  διαπραγματεύσεις αλλά για άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις, χωρίς καν να κρατούνται πρακτικά. Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι της τουρκικής αποστολής δεν ηγείται -όπως στον προηγούμενο γύρο- ο εκπρόσωπος της Προεδρίας και στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν (που πριν μία εβδομάδα δήλωνε ότι «υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες»), αλλά ο υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Σεντάτ Ονάλ. Αντίθετα, σταθερή είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας από τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, που ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα είχε προτείνει στην Άγκυρα ο συγκεκριμένος γύρος των διερευνητικών να διεξαχθεί μεταξύ 3 και 5 Μαρτίου, ωστόσο η Τουρκία επέλεξε την τακτική της καθυστέρησης και ενώ συνεχίζει να διατηρεί ψηλά την ένταση και να μη δείχνει διατεθειμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. Τελευταία της προκλητική ενέργεια χθες, όταν και έστειλε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία ανέφερε πως πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της για έργα που αφορούν περιοχές που εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της. Η διακοίνωση αφορούσε τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για την οποία υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στη Λευκωσία στις 8 Μαρτίου και, ως φαίνεται, ενόχλησε την Άγκυρα. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά υποστήριξε ότι «η Eλλάδα εξακολουθεί να έχει πλοία του ναυτικού της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς αποστρατικοποίησής τους».

Ευρεία γκάμα θεμάτων

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απευθυνόμενος στα στελέχη της 8ης Ταξιαρχίας, ανέφερε: «Οι συνομιλίες μας με τη γείτονά μας Ελλάδα συνεχίζονται όπως γνωρίζετε. Παρ’ όλες τις εποικοδομητικές μας προσεγγίσεις, δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένες αρνητικές δηλώσεις, ενέργειες και παρενοχλήσεις».

Κατά την πάγια τακτική της, η Τουρκία θέλει να βάλει στην ατζέντα των συνομιλιών μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσα στα οποία την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, τον εναέριο χώρο, τη μειονότητα της Θράκης, ακόμα και θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, παρόλο που το πλαίσιο των διερευνητικών είναι σαφές και αφορά μόνο τη συζήτηση για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Σε αυτό επιμένει η ελληνική πλευρά, που είναι ανένδοτη στο άνοιγμα οποιουδήποτε άλλου θέματος.

Για αύριο, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων και πάλι όχι σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, «πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια. Μόνο πέρυσι υπήρξε τέτοια συνάντηση μόνο για μία φορά». Στη συγκεκριμένη διαδικασία, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών θέτουν τις θέσεις τους με ανοιχτή τη θεματολογία. Η Άγκυρα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτή και για τον σκοπό αυτό, δεν αναφέρεται πια σε «διερευνητικές επαφές», αλλά σε «συναντήσεις διαβουλεύσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v