Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια περιοριστικά μέτρα αποσύρει η κυβέρνηση

Τι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι… βαλβίδες αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών, η μεγαλύτερη μέρα και ο… καλός μας ο καιρός. Στα σκαριά η μαζικότερη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Ποια περιοριστικά μέτρα αποσύρει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τα ιστορικά υψηλά των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καταθέσει ακολούθως την εισήγησή της στην πολιτική ηγεσία, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται, ως είθισται, το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Αυτό που αναζητείται, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που, αφενός, θα λειτουργούν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών και αφετέρου, θα ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη αποφυγής συγκεντρώσεων σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται ουσιαστικά για προσαρμογές που κρίνονται απαραίτητες λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η διάρκεια των ημερών μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, καθιστώντας εφικτή την  παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Και αυτό πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να ανατρέπεται η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητιέται να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης χρήσης του ΙΧ σε εφαρμογή του κωδικού 6 (μετακίνηση σε άλλη περιοχή για σωματική άσκηση), όπως επίσης η χρονική μετατόπιση κατά δύο ώρες της απαγόρευσης μετακίνησης και από 7 μ.μ. να γίνει 9 μ.μ. Παράλληλα, από την προσεχή Δευτέρα πιθανότατα -αν δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής- θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, κατόπιν ραντεβού, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι, πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Δύο πυλώνες

«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (στο Mega), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά δύο πυλώνες, έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο, ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», είπε.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται η μαζικότερη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Όπως υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν τα περισσότερα τεστ αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τα rapid test. Μια στρατηγική για τα τεστ που θα λαμβάνει υπόψη και τα νέα εργαλεία, που έχουμε στα χέρια μας, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες». Σύμφωνα με ένα σενάριο, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνονται σε καθημερινή βάση 100.000-150.000 τεστ, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα διενέργειας τεστ με τη μέθοδο Self-Testing ή Testing σε φαρμακεία. Παράλληλα, θα γίνονται έλεγχοι σε χώρους εργασίας, κυρίως με πολλούς εργαζομένους, σε δικαστήρια, σε σχολεία, σε κεντρικά σημεία όπου περνούν μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πάρκα.

Εξάλλου, ένα βήμα πιο κοντά στην επίταξη ιδιωτών γιατρών βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους (στο OPEN), η ανταπόκριση στο κάλεσμα να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μικρή. Και αυτό ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε χθες νέο αρνητικό ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους ασθενείς, 45 νεκρούς και 3.073 νέα κρούσματα.

Ο… πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v