Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο βασικό σενάριο για το «ξεκλείδωμα» της οικονομίας

Αναπροσαρμογή των σχεδιασμών εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου. Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση. Κρίσιμο για τις όποιες αποφάσεις το επόμενο 48ωρο.

Το νέο βασικό σενάριο για το «ξεκλείδωμα» της οικονομίας

Σε νέα αναπροσαρμογή του σχεδιασμού της όσον αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και το ξεκλείδωμα της αγοράς αναγκάζεται η κυβέρνηση, δεδομένου του πολύ υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Η βούληση, όπως είχε τεθεί στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του μήνα, για χρονική ταύτιση της επετείου της 25ης Μαρτίου με την αρχή της ουσιαστικής «απελευθέρωσης» από το lockdown αποδείχθηκε ανεφάρμοστη. Στη συνέχεια προσδιορίστηκε ο στόχος του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων έως το τέλος του Μαρτίου, όμως και αυτό εκ των πραγμάτων δείχνει να απομακρύνεται. Μολονότι στο θέμα του λιανεμπορίου, από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούν τρόπο και ακόμα διατηρούν -μικρές έστω- ελπίδες για τη λειτουργία του από την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, με τη μέθοδο του click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα, άπαντες αναγνωρίζουν ότι και αυτό το σενάριο είναι δύσκολα εφαρμόσιμο.

Άλλωστε, οι χθεσινοί 681 διασωληνωμένοι, οι 69 θάνατοι και η θετικότητα του 12,1% δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον για τις προσεχείς ημέρες. Στην κυβέρνηση προσδοκούν, με βάση και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική καμπύλη, ακολούθως μερικές μέρες σταθερότητας και στη συνέχεια η αποκλιμάκωση, με το νερό -όπως εκτιμούν- «να μπαίνει οριστικά στο αυλάκι».

Υπό το πρίσμα αυτό, το πιο πιθανό σενάριο είναι το λιανεμπόριο να επιχειρηθεί να ανοίξει μια εβδομάδα αργότερα, στις αρχές Απριλίου, αν και ακόμα για την προσεχή Δευτέρα (29 Μαρτίου) αναζητούνται κάποια ή κάποιες δραστηριότητες, χαμηλότερου… ρίσκου που, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμπίεσης των πολιτών, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν υπό όρους την επαναλειτουργία τους.

Εντός του Απριλίου

Εφόσον γίνει αυτό το βήμα, το επόμενο θα είναι τα σχολεία, με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια) να έχει προτεραιότητα, αν και έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτόχρονα. Αυτό προσδιορίζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο να γίνει εντός του Απριλίου (μια πιθανή ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου), ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τελευταία μέρα λειτουργίας των σχολείων πριν από τις διακοπές του Πάσχα είναι η Παρασκευή, 23 Απριλίου και, όπως έχει διαμηνυθεί, δεν πρόκειται να γίνουν μαθήματα μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Η όποια τελική απόφαση θα ληφθεί κατόπιν της εισήγησης των ειδικών, ενώ κρίσιμες θεωρούνται η σημερινή και η αυριανή μέρα, προκειμένου να φανεί η πορεία της κατάστασης.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Απριλίου, εξάλλου, θα είναι αυτά που θα καθορίσουν και τον χρόνο ανοίγματος της εστίασης, έστω αρχικά στους εξωτερικούς χώρους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό να γίνει πριν από το Πάσχα, με την 19η Απριλίου να έχει τεθεί ως πρόταση, όμως και αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί, ανάλογα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε χθες (στον ΑΝΤ1) ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13032, δεν αποσαφήνισε όμως αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου. Όπως είπε, η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v